naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU ne ulaže dovoljno u istraživanje

Europska unija ne ulaže dovoljno sredstava u istraživanje i inovacije kako bi potaknula gospodarski rast. Dobitnik nagrade za životno djelo na dodjeli nagrada za europske izumitelje 2007. godine Marc Feldman rekao je kako su istraživačka ulaganja u Uniji nedostatna za stvaranje tehnološki naprednog društva. 

Feldmann, koji radi na Institutu za reumatologiju u Londonu, najpoznatiji je po istraživanjima autoimunih smetnji poput reumatizma koja su pomogla milijunima oboljelih u svijetu. Feldmann je uspio osigurati financiranje svojih istraživanja zahvaljujući privatnim donatorima,  a ne pomoću britanske vlade.  

Britanski znanstvenik upozorava da iako želi biti produktivnija u istraživanjima, Europska unija ulaže samo polovinu sredstava koji se razvoj znanosti i istraživanje odvaja u Sjedinjenim Američkim Državama. Feldmann je također rekao kako je istraživanje skup posao koji zahtijeva mnogo sredstava i školovanog osoblja pa je nemoguće vršiti istraživanja bez značajne financijske potpore. Dodao je kako nadmetanje za ograničen broj fondova dovodi do toga da renomirani znanstvenici dobivaju lavovski dio, dok mladi, potencijalno kreativniji znanstvenici na početku svojih karijera često ne dobiju priliku da razviju svoje ideje.  

Prema Eurostatu, zemlje članice Europske unije zajedno su uložile 200 milijuna eura za istraživanje i razvoj u 2005. godini, što je manje od 2 posto europskog BDP-a. Prema Lisabonskoj strategiji predviđeno je da zemlje članice EU-a ulažu najmanje 3 posto BDP-a u istraživanje do 2010. godine. 

Europska komisija potiče privatni sektor na veća ulaganja u području istraživanje. Privatne tvrtke u Europskoj uniji ulagale su samo 55 posto od ukupnog iznosa uloženog u istraživanja, dok udio privatnog sektora u SAD-u i Kini iznosi 75 odnosno 66 posto. Komisija je također povećala svoj proračun za istraživanje sa 4 milijarde eura prethodnih godina na 7 i pol milijardi eura godišnje tijekom sljedećih sedam godina.  

 

Više o tome:

EUobserver: EU too stingy on research, award-winning scientist says