naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Erasmus slavi 20 godina

Jedan od glavnih projekata Europske komisije na području obrazovanja, program sveučilišne razmjene Erasmus, nastavio je s rastom u akademskoj godini 2005./06. Ukupan broj studenata koji su sudjelovali u ovom programu povećao se tijekom prošle godine za 7 posto, a broj sveučilišnih profesora 12 posto.  


Najveće rezultate ovaj program je zabilježio u srednjoeuropskim i istočnoeuropskim zemljama. Studentska razmjena u zemljama koje su u Europsku uniju ušle prije tri godine povećala se u prosjeku za gotovo 20 posto, kao i razmjena profesora.


Povjerenik Europske komisije za obrazovanje, kulturu i malde Jan Figel rekao kako su podaci Europske komisije dokaz da 'Erasmus @ 20' daje razlog za slavlje te da je sve veći uspjeh programa poticaj da se učini više za mobilnost i razmjenu studenata. 


Tijekom prošle akademske godine Erasmus je koristilo 154.553 studenata i 23.462 profesora. Najpopularnije odredište bila je Španjolska, koja je primila 26.629 stranih studenata, a slijede je Francuska s 21.424, Njemačka s 17.886 i Velika Britanija s 16.365 studenata.  


U Erasmusu sudjeluje 31 zemlja, 27 zemalja članica EU-a, tri zemlje Europskog gospodarskog prostora, Island, Lihtenštajn i Norveška te  Turska. Prošle akademske godine 2852 turska studenta usavršavalo se kroz ovaj program na europskim sveučilištima, što je povećanje od 150 posto, dok je 828 studenata iz Europe imalo priliku studirati u Turskoj. Također, 581 turski profesor bio je na usavršavanju u Europi, 70 posto više nego godinu prije.


Od pokretanja programa 1987. godine, mogućnost da provedu tri do 12 mjeseci na nekom stranom sveučilištu iskoristilo je 1,2 milijuna studenata.  


Više o tome:

Europska komisija: Erasmus celebrates 20 years breaking records of participation