naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu otvoreni dani EU

Na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu u srijedu 2. svibnja su otvoreni osmi Dani Europske unije pod nazivom "Hrvatska - nova zvijezda", čime je počelo obilježavanje Europskog tjedna u Hrvatskoj.  


"Hrvatska će biti nova zvijezda Europske unije. Pitanje je samo hoće li to biti za godinu, dvije ili tri godine", ustvrdio je dekan Ekonomskog fakulteta Darko Tipurić otvarajući dvodnevnu konferenciju. 


Tipurić je naglasio kako europska budućnost Hrvatske više nije upitna. "Budućnost Hrvatske više nitko ne vidi izvan Europske unije", rekao je.


"Danas svi razmišljamo o tome kakva će Hrvatska biti sutra u Europskoj uniji, koji su modaliteti najbolji za Hrvatsku i kako će se Hrvatska najbolje prilagoditi." 


Pomoćnica ministrice vanjskih poslova i europskih integracija Andrea Gustović Ercegovac kazala je kako Hrvatsku ove godine očekuje najintenzivnije razdoblje u pristupnim pregovorima. 


"Kontinuitet reformi i ispunjavanje uvjeta za članstvo neophodan su preduvjet uspješnog integriranja", rekla je Ercegovac ističući kako "sinergija svih tih elemenata osigurava uspješnu budućnost Hrvatske u EU, kao i njezin razvitak u modernu, prosperitetnu i perspektivnu zemlju". 


David Hudson, predstavnik Delegacije EK u RH, rekao je kako se Danima Europske unije i ostalim događajima koji prate obilježavanje Europskog tjedna u Hrvatskoj Europsku uniju želi približiti hrvatskim građanima. 


"Želimo pomoći hrvatskoj javnosti da bolje razumije što je to Europska unija i da shvati da je to proces koji će Hrvatskoj sigurno koristiti", rekao je.  


Hudson je istaknuo da je proces europske integracije, započet prije 50 godina Schumanovom deklaracijom, zemljama članicama omogućio mir, stabilnost, blagostanje i solidarnost.  


"Dokazali smo da države mogu surađivati i zajedno izgraditi odnos koji može ostvariti mir, stabilnost i blagostanje, da mogu graditi dublje i šire odnose fokusirajući se na konkretne primjere iz svakodnevnog života i surađujući u praktičnim pitanjima", rekao je.  


"Dani EU" na Ekonomskom fakultetu, u organizaciji Hrvatske studentske asocijacije (HSA) i Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI), sastoje se od niza predavanja i radionica iz područja turizma, financija, marketinga i trgovine o temama vezanim uz proces pristupanja Hrvatske Europskoj uniji.  


Namijenjeni su prije svega studentima kojima se želi pružiti prilika za raspravu o Europskoj uniji s vodećim donosiocima odluka, veleposlanicima država članica Europske unije, profesorima i ekonomskim stručnjacima.  


Hina


Više o tome:

Ekonomski fakultet u Zagrebu: Svečano otvorenje projekta "Dani EU"