naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija traži brže pokretanje Europskog instituta za tehnologiju

Povjerenik Europske komisije za obrazovanje Jan Figel pozvao je zastupnike u Europskom parlamentu da pomognu ubrzati pokretanje Europskog instituta za tehnologiju (EIT) koji bi trebao smanjiti razlike na području istraživanja i inovacija između EU-a i vodećih svjetskih inovatora Amerike i Japana.  


Govoreći pred europarlamentarcima u srijedu 2. svibnja Figel je rekao da je vrijeme za pokretanje planova o osnivanju EIT-a.


Figel je pozvao zastupnike u Parlamentu da budu konkretniji u pogledu određenih rokova, jer treba napraviti još puno toga u fazi provedbe. Figel je dodao kako bi koristi od instituta imali i znanstvenici i gospodarstva EU-a. 


Govor povjerenika EK-a dolazi nakon odluke ministara s neslužbenog sastanka Vijeća EU za konkurentnost ovog vikenda na kojoj je poduprta inicijativa njemačkog EU predsjedništva o postupnoj provedbi plana o formiranju Europskog instituta za tehnologiju.


Europski ministri su također zatražili od Europske komisije da što prije predloži konkretan prijedlog financiranju instituta.


 Pet odbora EP-a trenutno definira stavove o prijedlogu Europske komisije o formiranju EIT-a, pri čemu odbor za industriju, istraživanje i energetiku izrađuje i odgovarajuće amandmane. Odbor za industriju trebao bi o prijedlogu glasovati krajem lipnja, a europarlamentarci bi o njemu trebali glasovati na plenarnoj sjednici u Strasbourgu u srpnju. Nakon toga bi tijekom portugalskog predsjedanja Unijom bio realiziran rok za usvajanje zakonskog okvira.


Figel je također pozvao članove odbora EP-a da poštuju rokove, napominjući da je britanska naftna kompanija British Petroleum nedavno dodijelila jednom američkom sveučilištu 500 milijuna dolara za potrebe istraživanja na području zelene energije u sljedećih 10 godina. Povjerenik EK-a je naglasio kako je novac od europske kompanije dobilo američko, a ne europsko sveučilište te dodao kako EU ima potencijala da stvori uvjete u Europi.


Ministri članica EU-a dogovorili su se kako bi ovaj institut trebao sadržavati mrežu sveučilišta, istraživačkih instituta i privatnih tvrtki. Predviđeni budžet za EIT u razdoblju od 2008. do 2013. godine iznosi 2.4 milijarde eura, a financirat će se iz budžeta EU-a, zemalja članica i industrijskog sektora.

 

Više o tome:

EUobserver: Brussels urges speedy progress on EU technology institute