naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU pohvaljuje Sloveniju za učinkovit prelazak na euro

Prelazak na euro u Sloveniji bio je brz i bez teškoća i iako su se cijene nekih proizvoda i usluga povećale, ukupna inflacija ostala je uglavnom stabilna, priopćila je Europska komisija u petak 4. svibnja, četiri mjeseca nakon što je Slovenija postala 13. članica eurozone. 


"Prelazak na euro u Sloveniji prošao je brzo i glatko", rekao je u priopćenju Komisije povjerenik za ekonomska i monetarna pitanja Joaquin Almunia. 


Slovenski prelazak na euro pokazao je također da je dvotjedno razdoblje u kojem se koristi stara domaća valuta i euro dovoljno, ako je prelazak dobro i na vrijeme pripremljen.  


Slovenija je ušla u eurozonu 1. siječnja 2007. Različito od ranije skupine zemalja koje su najprije vezale domaću valutu za euro 1999., a de facto su dobile euro tri godine kasnije, Slovenija je imala scenarij u kojem su se dvije faze događale simultano.


"Potvrđena je tehnička izvodljivost kratkog razdoblja dvostruke cirkulacije eura i domaće valute", kaže se u priopćenju Komisije. U nekim segmentima, prelazak je čak bio jednostavniji nego 2002. 


Ta činjenica je važna jer je Slovenija prva od deset zemalja koje su se priključile EU 2004. koja je uvela euro, a isti proces čeka i ostale države, plus Rumunjsku i Bugarsku koje su se priključile 1. siječnja ove godine. 


Već ovoga mjeseca trebala bi biti objavljena preporuka o tome jesu li Cipar i Malta spremne priključiti se eurozoni 2008.


Iako su u Sloveniji postojali strahovi oko rasta cijena nakon uvođenja eura, te je i došlo do nekih primjera neočekivanih povećanja, ti strahovi su se u većini slučajeva ipak pokazali neopravdanima. 


"Slovenski primjer ilustrirao je još jednom da percepcija, očekivanja i realnost što se tiče rasta cijena ne idu uvijek zajedno", naglasila je Komisija, te dodala da su ukupno u prva četiri mjeseca ove godine cijene otišle gore za 1,3 posto u odnosu na 1,5 u istom razdoblju 2006., kako su pokazale preliminarne informacije koje je nedavno objavio Slovenski statistički ured.

Velika većina Slovenaca, njih 95 posto, vjeruje da je uvođenje eura išlo učinkovito i bez teškoća, pokazalo je istraživanje provedeno potkraj siječnja.    


Istovremeno, više od devedeset posto njih smatra se dobro informiranim o euru. "To još jednom pokazuje da u učinkovitom uvođenju eura ključnu ulogu igra informiranje građana", zaključuje Komisija.


Hina


Više o tome:

Europska komisija: Slovenia's changeover to the euro - a clear success