naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Vijest
Rehn: Srbija je na raskrižju

Povjerenik Europske komisije za proširenje Olli Rehn podsjetio je u utorak 8. svibnja srbijanske vođe da se njihova zemlja nalazi na raskrižju između nacionalističke prošlosti i europske budućnosti.


"Srbija se nalazi na raskrižju. Vođe političkih stranaka nalaze se u situaciji kada trebaju birati između povratka u nacionalističku prošlost ili puta u europsku budućnost", rekao je Rehn skupini novinara, reagirajući na izbor radikala Tomislava Nikolića za predsjednika srbijanskog parlamenta i na ton rasprava koji je prethodio njegovu izboru.


Zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke (SRS) Tomislav Nikolić izabran je u utorak rano ujutro za novog predsjednika Skupštine Srbije. Nakon više od 15 sati burne rasprave zastupnici su za novog predsjednika parlamenta izabrali Nikolića, formalnog zamjenika haškog optuženika Vojislava Šešelja na čelu SRS-a.


"Nadam se da će vođe u Srbiji poštivati volju građana svoje zemlje i djelovati u skladu s njihovim glasom, koji se jasno opredijelio za europsku budućnost zemlje", dodao je Rehn.


Međutim, Rehn smatra da "unatoč zabrinjavajućim signalima" u Srbiji još ima prostora za stvaranje europski usmjerene vlade koja bi trebala ispuniti uvjete i osigurati pretpostavke za nastavak pregovora o zaključivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji su prekinuti u svibnju prošle godine.


"Držim da reformski usmjerene stranke moraju još jednom ozbiljno razmisliti o volji birača koja je izražena na izborima 21. siječnja", rekao je Rehn.


Nakon siječanjskih izbora Srbija još nije dobila vladu, a zakonski rok za njezino formiranje istječe 14. svibnja.  Ako se to ne dogodi predsjednik Srbije mora raspustiti Skupštinu i raspisati nove parlamentarne izbore. Svi razgovori o sklapanju vladajuće koalicije i sastavljanju nove vlade dosad nisu dali nikakve rezultate.


 Hina