naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU pokreće program "Europa za građane"

Novi program "Europa za građane" bit će pokrenut  u četvrtak 10. svibnja tijekom zajedničkog događaja koji će se održati u Bruxellesu i na grčkom otoku Rodosu. Na raspravi koja će se tom prigodom održati sudjelovat će 500 sudionika i zainteresiranih strana iz svih dijelova Europe. Rasprave će se voditi o tome na koje načine povećati razinu sudjelovanja europskih građana i njihova značaja za europske integracije.

U Bruxellesu će naglasak biti na pružanju informacija predstavnicima medija i organizacija civilnog društva, te instituta i predstavnicima lokalnih i regionalnih vlasti. Na Rodosu, naglasak će biti na predstavljanju novoga programa a događaj će biti upotpunjen sastankom o akcijama gradova-blizanca, kao dio programa Europe za građane.

Povjerenik Europske komisije za obrazovanje, usavršavanje, kulturu i mlade Jan Figel izjavio je kako je ovaj događaj simbol udruživanja snaga europskih građana u cilju zajedničkog stvaranja Europe budućnosti te kako je pokretanje novog programa ''Europa za građane'' još značajnije budući da se poklapa s godinom u kojoj Europa obilježava 50. godišnjicu Rimskog ugovora.

Programom "Europa za građane" želi se potaknuti sudjelovanje građana u procesima europskih integracija. Program stavlja naglasak na stvaranje 'aktivnog europskog državljanstva' radi veće zastupljenosti građana u institucijama EU-a. Projekti unutar ovog programa odvijat će se unutar četiri glavne akcije: ''Aktivni građani za Europu'', ''Aktivno civilno društvo za Europu'', ''Zajedno za Europu i ''Aktivno europsko sjećanje''.

Ukupan proračun za novi program za razdoblje od 2007. do 2013. godine iznosit će 215 milijuna eura.

Više o tome:

  • Europska komisija: Making Europe their own: the new "Europe for Citizens" programme about to be launched