naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Stipendije za studente iz zemalja zapadnoga Balkana

Najavljeno je da će nakon Zagrebačkog summita SEECP-a član Komisije Olli Rehn prisustvovati konferenciji na Sveučilištu u Zagrebu, te da će tom prilikom najaviti povećanje broja stipendija dostupnih studentima iz regije.

Tijekom 2007. revizijom programa Tempus i Erasmus Mundus olakšat će se  mobilnost studenata i nastavnika iz država zapadnoga Balkana.

Tijekom 2006. napravljena je nova shema „Erasmus Mundus – prozor za zapadni Balkan“ u okviru CARDS programa. Ta shema omogućava financiranje do 100 studenata da postignu stupanj magistra (master's courses).U okviru IPA-e sredstva će se moći koristiti i u Hrvatskoj i Makednoiji, koje kao države kandidatkinje nisu korisnice Erasmus Mundus programa.

Budući da je treća faza Tempus programa istekla 2005. godine, Komisija za iduće razdoblje planira fokusirati tempus na institucionalnu suradnju. Tempus IV će omogućiti i moblinost studentima, a ta će se komponenta početi provoditi 2008. godine.

Novi „Erasmus Mundus – prozor za vanjsku suradnju“ inicirat će se 2007. i omogućiti dodatne stipendije za studente preddiplomskih i diplomskih studija. Taj će instrument omogućiti razmjenu 500 studenata između država članica EU i zapadnog Balkana i između država zapadnog Balkana međusobno.

Te tri komponente programa visokog obrazovanja za zapadni Balkan uključene su u prijedlog programa za obrazovanje i mlade 2007. godine, koje bi Komisija trebala odobriti tijekom 2007. godine.

 

Više o tome:

  •  Zagreb summit, press release