naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Njemačko EU predsjedništvo traži ukidanje ruskog embarga na meso iz Poljske

Njemačko EU predsjedništvo i Europska komisija ukorili su Rusiju zbog ustrajanja u zabrani uvoza prehrambenih proizvoda iz Poljske samo nekoliko dana prije summita EU-a i Rusija koji će se održati u ruskom gradu Samari. Europska unija također je kritizirala Moskvu zbog pritisaka na Estoniju i stanja demokracije u Rusiji. 


Njemački ministar za europske poslove Günter Gloser pozvao je u srijedu 9. svibnja u Europskom parlamentu Rusiju da što prije ukine embargo na uvoz mesa iz Poljske kako bi mogli početi pregovori o pojačanom partnerstvu između EU-a i Rusije. 


Pregovori o novom proširenom sporazumu između Rusije i EU-a, trebali su početi još u studenom prošle godine, ali je Poljska stavila veto njihov početak, dok Moskva ne ukine embargo. Rusija opravdava embargo nezadovoljavajućim standardima masa i drugih proizvoda iz Poljske, dok u Varšavi smatraju da je riječ isključivo o političkim razlozima. Poljsko stajalište podržava i Europska komisija koja smatra da rusko ustrajavanje na 18 mjeseci dugom embargu nema osnove. 


Njemački ministar je također rekao kako su nedavne ruske akcije protiv Estonije napad na suverenitet države članice Europske unije i pozvao njemačko EU predsjedništvo da uputi punu podršku estonskoj vladi.  


Do napetosti između Estonije i Rusije došlo je nakon uklanjanja spomenika ruskom vojniku Crvene armije iz centra Talina na vojno groblje. Prošli tjedan prosvjednici su opsjedali estonsko veleposlanstvo u Moskvi, a ruski parlamentarci pozvali su estonskog predsjednika da podnese ostavku. Ruski predsjednik Vladimir Putin osudio je ovo 'oskvrnuće' spomenika ratnim herojima, a Rusija je zaustavila cestovni i željeznički promet prema Estoniji. 


Gloser je također izrazio zabrinutost zbog slobode medija i civilnog društva u Rusiji.  


Ruske poteze osudio je i šef najjače stranačke frakcije u Parlamentu, europskih pučana i demokrata (EPP-ED) Joseph Daul koji je oštro upozorio Rusiju zbog odnosa prema Estoniji. Međutim, njemačko EU predsjedništvo ne želi zaoštravati odnose s europskim istočnim susjedom.


Gloser je upozorio kako je u odnosima s Rusijom potrebno strpljenje i dobra volja te kako ni Rusija ni EU nemaju rezervnog rješenja za partnerstvo.


 


Više o tome:

EUobserver: German rebuke sets up tense EU-Russia summit