naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Najava ostalo
Summit EU- Rusija

U ruskom gradu Samari u petak 18. svibnja održava se summit Europske unije i Rusije. Na summitu će europski i ruski čelnici raspravljati budućnosti odnosa između dva strateškog partnera, koji su od izuzetne važnosti za Europu koja u velikoj mjeri ovisi o ruskim energentima.  

Pregovori o novom proširenom sporazumu između Rusije i EU-a, trebali su početi još u studenom prošle godine, ali je Poljska stavila veto njihov početak zbog ruskog embarga na uvoz mesa iz Poljske. Odnosi između EU-a i istočnog europskog susjeda dodatno su narušeni nakon uklanjanja spomenika ruskom vojniku Crvene armije iz centra Talina, glavnog grada Estonije. Rusija je osudila uklanjanje spomenika ratnim herojima iz Drugog svjetskog rata, dok je Unija podržala svoju članicu protiv ruskog pritiska.  

Europska unija  je također izražava zabrinutost zbog slobode medija i stanja civilnog društva u Rusiji.  

Na summitu će se također raspravljati o misiji OESS-ovih promatrača na predsjedničkim izborima u Rusiji sljedeće godine, odnosu ruske vlade prema medijima i nevladinim organizacijama te ulozi Rusije u konfliktima u Moldovi i na Kavkazu te o budućem statusu Kosova.

EU također želi snažnije uključivanje Rusije u borbi protiv globalnog zatopljenje, odnosno u postizanju ciljeva za smanjenje emisije stakleničkih plinova.

 

Više o tome:

Njemačko EU predsjedništvo: EU – Russian Federation Summit