naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Bolonjski proces u globalnom kontekstu

Ministri znanosti i obrazovanja iz 45 europskih zemalja sastat će se u četvrtak 17. i petak 18. svibnja u Londonu kako bi raspravili rezultate postignute u Bolonjskom procesu kojim se želi uspostaviti Europsko prostor visokog obrazovanja do 2010. godine. Na sastanku će ministri također usvojiti strategiju uključivanja zemalja izvan Europe u ovaj proces te će odobriti stvaranje Registra Agencije za osiguranje kvalitete visokog obrazovanje.  

Od početnih 29 zemalja 1999. godine u Bolonjski proces uključeno je danas 45 zemalja, a na ministarskom sastanku pridružit će mu se i Crna Gora. U izvješću o provedbi Bolonjskog procesa ( tzv.'Stocktaking Report’) koji će ministrima biti predstavljen u Londonu, zaključuje se kako je u implementaciji Bolonjskih reformi postignut značajan napredak, što je potvrdilo i izvješće Europske komisije.  

Glave reforme u Bolonjskom procesu fokusirane su na stvaranje nove struktura akademskih stupnjeva, osiguranje kvalitete visokog obrazovanja te priznavanje studijskih kvalifikacija. 

Povjerenik Europske komisije za obrazovanje, usavršavanje, kulturu i mlade izjavio je kako su Bolonjske reforme bitne za Europu zato što će modernizirati programe sveučilišta, profesionalizirati njihov menadžment, osigurati različite izvore financiranja te ih otvoriti prema poslovnom sektoru. Fleksibilnije i potrebama društva orijentirano obrazovanje, istraživanje i inovacije važni su koraci u ostvarivanju ciljeva Europskog prostora visokog obrazovanja i Europskog istraživačkog prostora.  

Ministri će u Londonu također usvojiti strategiju za jačanje europskog visokog obrazovanja u globalnom kontekstu. Međunarodni dijalog i natjecanje snažni su pokretači za poboljšanja kvalitete visokog obrazovanja. Aktivnosti ove strategije će uključivati promicanje atraktivnosti i konkurentnosti europskog visokog obrazovanja te jačanje partnerstva i dijaloga.

 

Više o tome:

Europska komisija: Bologna goes global - Commissioner Figel' puts higher education reform in a global context