naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europska kulturna strategija

Europska komisija usvojila je u četvrtak 10. svibnja političku izjavu o ulozi kulture u globaliziranom svijetu u kojoj se predlaže stvaranje prve europska strategije za kulturu. Komisija je također potvrdila centralnu ulogu koju kultura ima u procesu europske integracije te predlaže kulturnu agendu za Europu te za njene odnose s trećim zemljama. 


Predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso izjavio je kako se kultura i kreativnost važni za osobni razvoj, socijalnu koheziju i ekonomski rast te su središnji elementi europskog projekta utemeljenog na vrijednostima zajedničke ostavštine. 


Nova politika nazvana "Europska agenda za kulturu u globaliziranom svijetu" objašnjava na koje sve načine EU podupire kulturu. Komisijin dokument objavljen je nakon opsežnih javnih konzultacijama sa svim relevantnim partnerima.


U novoj politici predstavljena su tri glavna cilja koji čine kulturnu strategiju za europske institucije, države članice te kulturni i kreativni sektor. To su promicanje kulturne različitosti i međukulturalnog dijaloga, promicanje kulture kao katalizatora kreativnosti u okviru Lisabonske strategije te promicanje kulture kao vitalnog elementa u međunarodnim odnosima Unije. 


Ovom strategijom nastojat će se u europske poslove uključiti sektor kulture, od individualnih umjetnika do kulturne industrije. S ovim partnerima Komisija će organizirati dijalog i suradnju kroz 'Kulturni forum'.


Europska strategija za kulturu bit će upotpunjena drugima akcijama Europske unije na području kulture kao što je nadolazeća Europska godina međukulturalnog dijaloga 2008. 


  

Više o tome:

Europska komisija: First-ever European strategy for culture: contributing to economic growth and intercultural understanding