naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija organizira konferenciju o etičkim standardima u istraživanjima

Europska komisija u Bruxellesu u ponedjeljak 14. i utorak 15. svibnja ugošćuje međunarodnu konferenciju na temu "Etika, istraživanje i globalizacija" koja se bavi etičkim standardima u istraživanjima koja se provode u svijetu. 


"Globalizacija u istraživanju predstavlja mnoge prilike za istraživače u smislu međunarodne suradnje, ali što je s osobama koja sudjeluju u istraživanju: padaju li ili rastu standardi zaštite kao rezultat globalizacije?", pitanje je koje se postavlja u najavi konferencije koju je objavila Europska komisija.


Na konferenciji će sudjelovati predstavnici međunarodnih organizacija (Vijeća Europe, UNESCO-a, UNAIDS-a, Svjetske zdravstvene organizacije), vlada, istraživačkih organizacija, akademici i predstavnici farmaceutskih kompanija iz razvijenih zemalja i zemalja u razvoju.


Oni će razmijeniti mišljenja i primjere iz prakse o tome kako najbolje ispitati etičke standarde pri dodjeli sredstava za istraživanja. 


Cilj konferencije je identificirati zajedničke prioritete i razmotriti političke strategije za promicanje odgovornog globalnog upravljanja istraživanjima, kaže se u priopćenju.


Na temelju ove konferencije Europska će komisija identificirati određene akcije koje treba provesti da bi se uklonili specifični problemi što se tiče etičkih standarda u istraživanjima.(Hina)


  


Više o tome:


Europska komisija: Ethical standards in increasingly global research