naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Sastanak ministara obrane EU-a, Rončević s Trojkom

Hrvatski ministar obrane Berislav Rončević sudjelovao je u ponedjeljak 14. svibnja u Bruxellesu na sastanku s ministarskom Trojkom EU-a o europskoj sigurnosnoj i obrambenoj politici.  


Ministri obrane zemalja članica EU-a sastali su se u ponedjeljak na neformalnom sastanku u Bruxellesu u sklopu sastanka Vijeća za opće i vanjske poslove. Nakon toga sastanka, Trojka EU-a, predvođena njemačkim ministrom obrane Franzom Josefom Jungom, sastala se s kolegama iz kandidatskih zemalja - Hrvatske, Makedonije i Turske te Islanada i Norveške, članica NATO-a koje su izvan EU-a.


Ministar Rončević je, odgovarajući na pitanje novinara, rekao da Hrvatska do sada nije dobila zahtjev da njezine oružane snage sudjeluju u misiji na Kosovu.


"Trenutačno Hrvatska sudjeluje u devet mirovnih misija pod okriljem UN-a i NATO-a, a što se Kosova tiče u ovom trenutku ne sudjelujem niti smo dobili takav zahtjev", rekao je Rončević, dodajući da Hrvatska sudjeluje u civilnoj misiji UN-a na Kosovu. 


Ministar Rončević je ponovio da je prema dugoročnom planu razvoja oružanih snaga, Hrvatska deklarirala da će do 2010. godine moći poslati do 800 vojnika u međunarodne mirovne misije pod vodstvom UN-a, EU-a i NATO-a. 


Ministri obrane zemalja članica EU-a dogovorili su u ponedjeljak u Bruxellesu jaču suradnju u području javnih nabava za vojnu opremu te istaknuli potrebu razvoja europske vojne industrije i tehnologije. 


Ministri su potpisali dokument naslovljen "Strategija za industrijski i tehnološki temelj europske obrane". 


U tom se dokumentu kritizira zatvorenost nacionalnih tržišta vojnom opremom. 


"Taj pristup nije više ekonomski održiv, a u operativnom smislu je neprihvatljiv u svijetu multilateralnih operacija", kaže se u dokumentu.


Isto mišljenje dijeli i Visoki predstavnika EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana. "Ne možemo više na nacionalnoj razini odlučivati o opremi koja nam treba", rekao je Solana. 


U dokumentu, koji je pripremila Europska obrambena agencija (EDA), ističe se da EU mora tehnološki pratiti ostatak svijeta i steći neovisnost u području vojne industrije i tehnologije. 


Da bi se to postiglo potrebno je povećati investicije, osigurati sigurnu opskrbu i reformirati vojna tržišta u zemljama članicama, kako bi ona bila što više otvorena jedna prema drugima, kaže se u dokumentu.


 Hina