naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Summit EU-Rusija opterećen neriješenim pitanjima

Nove zemlje članice Europske unije kritizirale su njemačko EU predsjedništvo zbog popustljivog stava prema Rusiji uoči summita EU-a i njegovog istočnog susjeda u petak. Zbog mnogih neriješenih pitanja između europskog bloka i Rusije nije izvjesno da će njemačka kancelarka i predsjedateljica Europskog vijeća  Angela Merkel i ruski predsjednik Vladimir Putin na summitu u Samari pokrenuti pregovore o novom strateškom partnerstvu. 


Kancelarka Merkel i njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier sastat će se s ruskim kolegama ministrom Sergejom Lavrovim i predsjednikom Putinom te će zajedno pokušati prevladati napetosti između EU-a i Rusije, zbog problema koje Moskva ima s Estonijom, Poljskom i Litvom. Oni prijete da bi mogli ugroziti pokretanje pregovora o strateškom partnerstvu između EU- i Rusije, koje treba uključiti i važna pitanja trgovine i energetike. 


Nesporazumi s Estonijom, Litvom i Poljskom dodatni su teret na već tešku klimu koja vlada između Rusije i Unije, prije svega zbog polemike o proturaketnom američkom štitu ili budućem statusu Kosova. Odnosi Rusije i Estonije nedavno su se pogoršali nakon što je premješten spomenik vojnika Crvene armije iz središta Talina na vojno groblje. 


Nekoliko dana pred summit, i Litva prijeti da će blokirati pokretanje dugoočekivanih pregovora o sporazumu o strateškom partnerstvu, jer sumnja da su Rusi prekinuli u srpnju 2006. dostavu nafte njezinoj rafineriji Mazeikiu, jedinoj u baltičkim zemljama, za koju je bila zainteresirana Moskva a prodana je poljskoj kompaniji PKN Orlen. Moskva pak kaže da nafta ne može dopremati zbog oštećenja naftovoda.  


Osim toga, Poljska ne želi dopustiti otvaranje pregovora dok se ne riješi pitanje embarga Rusije na uvoz poljskog mesa. Litva u potpunosti podupire poljsko protivljenje otvaranju pregovora. 


Europska unija kritična je prema Rusiji i zbog ruske potpore separatističkim pokretima u Gruziji i Moldavi, stanja u Čečeniji te zbog nezaustavljanja rada u potencijalno opasnim nuklearnim reaktorima uzduž granice s Unijom. 


 


Više o tome:

  • EUobserver: Germany under fire for weak EU-Russia summit agenda
  • Europska komisija: EU - Russia Summit