naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija, države članice i industrija zajedno ulažu u strateške istraživačke programe

Europska komisija usvojila je u utorak 15. svibnja prijedlog o stvaranju prvog širokog europskog javno-privatnog partnerstva na području istraživanja i razvoja. Komisija je predstavila dvije inicijative na području tehnologije – inicijativu o integriranim kompjuterskim sustavima i inicijativu o inovativnim lijekovima. 


Ove inicijative bi trebale udružiti financijska sredstva industrije, država  članica EU-a i Komisije za ciljane istraživačke programe. Pomoću tih inicijativa prekinut će se tradicionalno financiranje programa od slučaja do slučaja, te će doći do usmjeravanja sredstava prema zajedničkim strateškim istraživačkim ciljevima. Ova odluka stvara pravni okvir za uspostavu ARTEMIS-a, integriranog kompjuterskog sustava  te nicijative o inovativnim lijekovima. 


Povjerenik Europske komisija za znanost i istraživanje Janez Potočnik rekao je kako Europa treba novi pristup istraživanju u nekim obećavajućim područjima za konkurentnost i boljitak.ARTEMIS pokriva "nevidljive kompjutere" pomoću kojih danas rade motori na automobilima, zrakoplovi, telefoni, energetske mreže, tvornice, strojevi za pranje rublja ili televizori. Prognoze kažu da će biti preko 16 milijardi takvih naprava do 2010. te 40 milijardi do 2020. širom svijeta. Proračun za ARTEMIS iznosi ukupno 2,7 milijardi eura kroz sedam godina, od čega industrija daje 60 posto, Komisija 410 milijuna a zemlje članice 800 milijuna.


Inicijativa o inovativnim lijekovima potaknut će istraživanja koja bi dovela do toga da se bolji i sigurniji lijekovi brže nađu na tržištu. Program će imati na raspolaganju 2 milijarde eura kroz sedam godina. 


Komisijin prijedlog bit će predstavljen ministrima zaduženim za područje konkurentnosti 21. i 22. svibnja, a Komisija se nada da bi regulativa mogla biti konačno usvojena pod portugalskim predsjedanjem u drugoj polovici godine.


  


Više o tome:


Europska komisija: Joining forces for growth and jobs: Commission, Member States and industry to pool investment in strategic research programmes