naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europski čelnici na sastanku s vjerskim vođama

Predsjedateljica Europskog vijeća, njemačka kancelarka Angela Merkel, predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso i predsjednik Europskog parlamenta Hans-Gert Pöttering sastali su se s vjerskim vođama kako bi razgovarali o ljudskom dostojanstvu.  


Sastanak s predstavnicima triju monoteističkih religija održao se u utorak 15. svibnja u sjedištu Europske komisije u Bruxellesu na inicijativu predsjednika Komisije Barrosa. Tema ovogodišnje diskusije o kojoj su europski čelnici razgovarali s 20 vodećih predstavnika kršćanske, židovske i islamske vjeroispovijesti bila je "Izgradnja Europe na temelju ljudskog dostojanstva". 


Rasprava se vodila oko sljedećih pitanja: koju ulogu religije i vjerske zajednice mogu imati u Europi utemeljenoj na ljudskom dostojanstvu, kako promicati zajedničke vrijednosti izvan europskih granica, može li se uz pomoć zajedničkih vrijednosti pojačati dijalog između kultura i religija, te je li tolerancija koncept koji može pomoći. 


Europski lideri istaknuli su vrijednosti poput demokracije, vladavine zakona, tolerancije, pravde, solidarnosti, uzajamnog poštovanja i ljudskog dostojanstva kao one vrijednosti koje povezuju Europljane. 


Njemačka kancelarka ponovila je nakon sastanka  poznato stajalište da kao privatna osoba podržava uvrštavanje reference o Bogu i kršćanstvu u novom europskom ugovoru, ali kao predsjedateljica Europskog vijeća smatra da to nije realno očekivati u postojećim okolnostima. 


 

Više o tome:

  • Europska komisija: The President of the European Parliament, the President of the European Council and the President of the European Commission meet faith leaders to discuss human dignity
  • EUobserver: Merkel gives up on God in EU treaty