naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Cipru i Malti zeleno svjetlo za uvođenje eura u 2008.

Cipar i Malta dobili su u srijedu 16. svibnja odobrenje Europske komisije za uvođenje eura u siječnju iduće godine, čime je otklonjena najveća prepreka za pristupanje eurozoni tih dvaju mediteranskih otoka.  


Preporuke Komisije otvaraju put tim dvjema zemljama, koje su se EU pridružile u svibnju 2004., za uzlazak u eurozonu čime bi broj članica toga kluba narastao na 15. 


Prije nego im se prostre crveni tepih za ulazak u članstvo eurozone, kandidati su trebali udovoljiti nizu strogih gospodarskih kriterija koji se odnose na proračunski manjak, javni dug, inflaciju, dugoročne kamatne stope i tečaj.


Povjerenik Komisije za monetarna i gospodarska pitanja Joaquin Almunia kazao je da su dvije zemlje postigle visoki stupanj gospodarske konvergencije s eurozonom i da su spremne za uvođenje eura u siječnju 2008. 


Novi korak na putu prema eurozoni bit će rasprave EU čelnika država i vlada zemalja članica u lipnju o tome da li su dvije zemlje spremne a nakon čega bi uslijedila službena odluka ministara financija u srpnju. Na ministrima također ostaje odluka o definitivnim tečajevima po kojima će ciparska funta i malteška lira biti zamijenjene eurom. 


Inače, Slovenija je postala 13. članicom eurozone u siječnju ove godine, kada je prva od 10 zemalja koje su se u svibnju 2004. priključile EU usvojila euro.


Najveće među EU novopridošlicama - Poljska, Mađarska, Češka, Rumunjska i Bugarska - tek moraju odrediti datum uvođenja eura. Estonija je u početku planirala uvesti euro iduće godine no vjerojatno će odgoditi svoje članstvo zbog jačanja inflacije. Isti problem zaustavio je u tim planovima i Latviju i Litvu. Nakon što Cipar i Malta uđu u eurozonu iduće godine u siječnju, sljedeća na redu je Slovačka, koja bi im se trebala pridružiti 2009. (Hina)

 

Više o tome:

  • Europska komisija: Commission proposes that Cyprus adopts the euro in 2008
  • Europska komisija: Commission proposes that Malta adopts the euro in 2008
  • Europska komisija: Background information on the convergence reports on Malta and Cyprus