naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Srbija i EU parafirali sporazume o olakšavanju viznog režima i readmisiji

Sporazum o olakšavanju viznog režima i readmisiji između Europske unije i Srbije parafiran je u srijedu 16. svibnja. Srbija se tako priključila skupini zemalja zapadnog Balkana s kojima su takvi sporazumi nedavno parafirani. 


Srbija je zaključila pregovore o olakšavanju viznog režima i readmisiji manje od mjesec dana nakon što su sporazumi parafirani s Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Makedonijom. 


Potpredsjednik Europske komisije zadužen za pravosuđe, slobodu i sigurnost Franco Frattini rekao je kako su ovi sporazumi posebno važni jer olakšavanje kontakata među ljudima iz Srbije i Europske unije može u velikoj mjeri pomoći u povećanju međusobnog razumijevanja i poboljšanju veza na svim područjima. 


Povjerenik Komisije za proširenje Olli Rehn rekao je kako ovi sporazumi, parafirani samo nekoliko sati nakon formiranje nove srbijanske vlade, pokazuju snažnu potporu Unije proeuropskoj orijentaciji Srbije.  


Sporazum o viznim olakšicama vrijedit će za poslovne ljude, studente, učenike, stručnjake, slobodne profesije poput liječnika, odvjetnika i arhitekata, sportaše, umjetnike i kulturne djelatnike, djelatnike civilnog društva i zaposlene u nevladinom sektoru, novinare, pripadnike vjerskih zajednica i neke druge kategorije. Osobe koje imaju diplomatske putovnice isključene su iz obveze da imaju vizu. 


Sporazum o olakšavanju viznog režima ne odnosi se na Veliku Britaniju i Irsku, koje nisu dio schengenskog prostora, ali se odnosi na ostale zemlje članice Unije te Norvešku i Island.  


Prema predviđenom sporazumu o readmisiji, u Srbiju treba biti vraćeno između 100.000 i 150.000 državljana Srbije koji ilegalno borave u Uniji. 


Oba sporazuma trebala bi biti potpisana ove jeseni kako bi stupila na snagu 1. siječnja sljedeće godine.


  

Više o tome:

Europska komisija: Agreements on visa facilitation and readmission between the European Community and Serbia are initialled today