naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Luksemburg najkonkurentnija EU zemlja

Zemlje članice Europske unije ostvaruju raznolike rezultate što se tiče njihove konkurentnosti, pokazalo je nedavno objavljeno novo izvješće o svjetskoj konkurentnosti. 


Na prva tri mjesta svjetskog popisa najkonkurentnijih ne nalazi se niti jedna zemlja EU. Na prvome se mjestu nalazi SAD kao najkonkurentnija zemlja, u stopu je prati Singapur, dok se Hong Kong spustio na treće mjesto s drugog kojeg je zauzimao u 2006. 


Međutim, čak se 24 od ukupno 27 zemalja članica Unije nalazi među 55 najkonkurentnijih zemalja svijeta nedavno sastavljenog popisa Međunarodnog instituta za menadžment i razvoj (IMD), jednog od vodećih svjetskih poslovnih sveučilišta, čije je sjedište u švicarskom gradu Lausanneu. 


Prva EU zemlja na popisu je Luksemburg, i to na četvrtom mjestu. Za petama su joj Danska (5. mjesto), Nizozemska (8. mjesto), te Švedska (9.). Njihovi europski susjedi Švicarska i Island nalaze se na šestom i sedmom mjestu. 


Među najboljih 14 EU zemalja na tome popisu njih devet su manje europske države, dok je Njemačka, na 16. mjestu, prva velika europska zemlja uvrštena u popis. 


Austrija (11. mjesto), Danska, Estonija (22.), Slovačka (34.) i Švedska - zajedno s Australijom, Kinom, Hong Kongom, Indijom, Rusijom i Švicarskom - ostvarile su snažan napredak u svojoj konkurentnoj izvedbi posljednjih godina", ocjenjuje Stephane Garelli iz IMD-a. "To ne znači da su sve te zemlje spremne biti uvrštene u sam vrh lige najkonkurentnijih. Međutim, brzo hvataju korak", dodao je. 


On je, s druge strane, upozorio kako Francuska (na 28. mjestu) i Italija (na 42.), kao i Argentina, Brazil, Indonezija, Meksiko, Turska (48.) i Filipini, pokazuju slabljenje izvedbe u području konkurentnosti. 


"Unatoč nekih stvarnim i specifičnim konkurentnim prednostima, te će zemlje prije ili kasnije izgubiti svoje pozicije u poretku svjetske konkurentnosti ne unaprijede li svoju opću izvedbu", kazao je. 


Najveći skok ikad zabilježen u godini dana u zadnjih gotovo 20 godina provođenja te studije ostvarila je Njemačka, pomaknuvši se za devet mjesta prema naprijed, na svoju sadašnju poziciju na broju 16. 


Najniže rangirane EU države su Italija, Rumunjska (44.) i Poljska (52.), dok se Cipar, Latvija i Malta ne nalaze među prvih 55.


Hina