naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU i Rusija jačaju ekonomsku suradnju

Rusija i Europska unija dogovorile su se o konkretnim mjerama za jačanje ekonomske suradnje, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin na rusko-europskom summitu u petak, 18. svibnja u Samari.


Dvije su se strane dogovorile da će pojednostaviti granične kontrole i uspostaviti novo tijelo za kontrolu ulaganja, kazao je Putin na konferenciji za novinare koju je održao zajedno s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom. 


Na razgovorima u petak, Merkel je lobirala za skori početak pregovora o novom strateškom partnerstvu EU-a i Rusije, prema izvorima iz njemačkog izaslanstva. 


Barroso je kazao da je cilj veza s Rusijom "strateško partnerstvo za bolju budućnost naših građana". "Demokracija i ljudska prava moraju biti zajedničke vrijednosti", kazao je predsjednik Europske komisije. 


Putin je istaknuo važnost strateških odnosa između Rusije i EU-a, ali formaliziranje novog strateškog partnerstva.


Na kraju summita ne očekuje se izjava zbog razilaženja oko pitanja ljudskih prava, trgovine i energije kao i ruskih sporova s Poljskom i Estonijom. 


Putin je izrazio žaljenje zbog tretmana ruskih manjina u baltičkim državama Latviji i Estoniji gdje je nedavno uklanjanje spomenika vojniku Crvene armije izazvalo prosvjede ruske manjine, ocijenivši te događaje "neprihvatljivim i nedostojnim za Europu". (Hina)


 

Više o tome:

  • Europska komisija: EU – Russia Summit – Samara, Russia, 17-18 May 2007
  • EUobserver: EU and Russia tackle thorny issues at Samara summit