naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Odnosi EU-a i Rusije i dalje napeti

Poljski političari i analitičari pozdravili su solidarnost Europske unije nakon što su Berlin i Bruxelles na summitu EU-a i Rusije održanom u petak, 18. svibnja podržali poljske interese. Međutim, podrška Poljskoj naišla je na negodovanje ruskog predsjednika Vladimira Putina te smanjila mogućnost za sporazum o novom ugoru između Unije i njezinog istočnog susjeda. 


Marek Kuchcinski, čelnik vladajuće Stranke za pravo i pravdu izjavio je kako je summit veliki uspjeh poljske diplomacije te kako je Poljska u odnosu prema Rusiji dobila što je željela. 

Rafal Trzaskowski, profesor na Europskoj školi u Natolinu rekao je kako je summit pokazao da Europska unija može biti jednoglasna te kao solidarnost nije prazna riječ.

Nakon summita predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso upozorio je Rusiju da ne pokušava unijeti razdor u Europsku uniju ignorirajući stajališta nekih novih zemalja članica. Predsjednik Europske komisije istaknuo je da Moskva mora shvatiti da su interesi Poljske jednako legitimni kao i interesi Francuske, Njemačke ili Portugala. 


Poljska blokira početak pregovora Rusije i Europske unije o novom strateškom partnerstvu jer Moskva ne želi uvoziti poljsko meso. Rusija pak kritizira Estoniju zbog nedavnog premještanja spomenika vojniku Crvene armije, a Litva prosvjeduje što je Rusija zatvorila jedan naftovod. 


Rusija i EU sukobili su se na summitu i oko demokracije kada je njemačka kancelarka Angela Merkel kritizirala Rusiju što je spriječila oporbene čelnike da prosvjeduju na marginama summita, a Barroso je upozorio na situaciju s ljudskim pravima u Rusiji. 


Europski čelnici su načelo podržali proces pristupanja Rusije Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), ali su također istakali kako za članstvo u WTO-u još postoje značajne prepreke. Kako bi postala članicom WTO-a, Rusija treba pristanak EU-a. S druge strane, Rusija uvjetuje potpisivanje novog ugovora s EU-om europskim pristankom za rusko članstvo u WTO-u.


Summit EU-a i Rusije završio je bez tradicionalne zajedničke izjave, a europski i ruski čelnici usuglasili su se samo oko nekoliko manjih točaka, među kojima je i ublažavanje viznog režima. 


 


Više o tome:

  • EUobserver: Poland triumphant after icy EU-Russia summit
  • EUobserver: [Comment] Europe doesn't need a new agreement with Russia, just yet
  • EurActiv: EU resists Russia's attempt to divide bloc