naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Njemački ministar odbacio EU planove o čupanju nasada vinove loze

Kontroverzan plan čupanja oko osmine ukupnog broja europskih trsova vinove loze radi rješavanja krize na europskom vinskom tržištu naišao je na oštre kritike njemačkog ministra poljoprivrede Horsta Seehofera. 


"Mi u Njemačkoj ne vidimo nikakvog smisla u čupanju trsova vinove loze. Ono što bismo trebali činiti jest raditi na unaprjeđenju kvalitete svojih vina i razvoju novih izvoznih tržišta", kazao je Seehofer, domaćin trodnevnog neslužbenog sastanka ministara poljoprivrede EU koji se održava u Mainzu.


Njemačka je četvrti po veličini proizvođač vina u EU, nakon Francuske, Italije i Španjolske. Uzgajivači su izrazili svoje negodovanje idejom razaranja nečega što smatraju europskom baštinom. Europa je pod pritiskom proizvođača Novoga svijeta koji izvoze bolja vina po nižim cijenama. 


Kako su se sva dosadašnja nastojanja usmjerena na okončanje krize za europsku vinarsku industriju pokazala neuspješnima, EU želi pronaći učinkovitiji način za ulaganje pola milijarde eura godišnje nego što je pohranjivanje viška vina i njegovo pretvaranje u industrijski alkohol.


Prošle je godine Europska komisija predložila 2,4 milijarde dolara vrijedan plan prema kojemu bi uzgajivači dobrovoljno pristali na smanjenje površine uzgoja vinove loze za ukupno 400.000 hektara u zamjenu za novčane poticaje.


Europska povjerenica Mariann Fischer Boel kazala je kako bi mogla zatražiti kompromisno rješenje da se zemlja na kojoj se uzgaja vinova loza umanji umjesto ranije predloženih 400.000 hektara za 200.000 hektara.


Govoreći na marginama sastanka u Mainzu, Boel je kazala da će svoj prijedloge zakona za vinsko tržište iznijeti 4. srpnja. U osnovi, EU želi smanjiti uzgoj vinove loze radi oporavka cijena vina, te popustiti prastara pravila proizvodnje vina, kako bi Europa mogla konkurirati uzgajivačima Novoga svijeta. 


Nesuglasice među zemljama članicama Europske unije vezane uz okončanje skupih subvencija za vinsku industriju bit će ostavljene na rješavanje portugalskom predsjedništvu EU-a u drugoj polovini ove godine, kazao je Seehofer. Jaime Silva, portugalski ministar poljoprivrede, istakao je kako je kod donošenja odluke potrebno uzeti u obzir različite pristupe unutar 27-članog bloka.(Hina)


 

Više o tome:

  • Njemačko EU predsjedništvo: Rural areas open up a large range of perspectives
  • Njemačko EU predsjedništvo: Vines for the Agriculture Ministers