naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Azijska sveučilišta sve veća konkurencija sveučilištima u Europi

Sveučilišta u Kini i Indiji preteći će britanska, francuska i njemačka sveučilišta ukoliko ne poboljšaju kvalitetu. Povjerenik Europske komisije za obrazovanje, usavršavanje, kulturu i mlade  Jan Figel u intervjuu za britanski The Times izjavio je kako europska sveučilišta neće dominirati na ljestvici svjetski najprestižnijih sveučilišta ukoliko se ne moderniziraju i ukoliko se u njih ne bude ulagalo više sredstava.

 Povjerenik Figel naglasio je kako Europska unija i dalje prednjači u potencijalu i broju najboljih sveučilišta u svijetu, ali i da sveučilišta u Kini i Indiji postaju sve kvalitetnija i privlačnija u odnosu na europska sveučilišta.

Gubljenje privlačnosti europskih sveučilišta moglo bi odvući i otvaranje novih radnih mjesta i investicija iz Europe. Iza Amerike, Velika Britanija globalno je najprivlačnija stranima studentima, a Cambridge i Oxford jedina su europska sveučilišta na listi 10 najboljih, kreiranoj prema indeksima za rangiranje sveučilišta u svijetu Times Higher i Shanghai Jiao Tong. 

Sveučilišta u Europi zauzimaju 200 od 500 mjesta na ljestvici najboljih svjetskih sveučilišta, ali među 50 najboljih, 37 mjesta zauzela su američka sveučilišta. 

Europska unija također značajno zaostaje za Amerikom u inovacijama, pa čak 40 tisuća europskih inženjera radi na drugoj strani Atlantika. Europa trenutno odvaja 1.1 posto svog BDP-a za visoko obrazovanje, dok taj postotak iznosi 2.7 posto u Americi.

Kina i Indija trenutno izdvajaju 0.5 odnosno 0.37 posto svog BDP-a, međutim Kina namjerava ovaj postotak podići u samo nekoliko godina na čak 4 posto. 

 

Više o tome:

The Times: Asia threatens to knock British universities off the top table