naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Vukovar: konferencija o EU programima SAPARD i IPARD

U sklopu pretpristupnog programa EU-a za poticanje razvoja poljoprivrednog sektora SAPARD, iz kojega je Hrvatskoj od 2006. dostupno 33 milijuna eura, domaći poduzetnici do sada su iskoristili 25 milijuna kuna, rekao je u srijedu 23. svibnja u Vukovaru na konferenciji o EU programima SAPARD i IPARD Jakša Petrić iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva.


Konferencija u Vukovaru posljednja je po redu, nakon Bjelovara i Zadra, a organizirana je radi informiranja i savjetovanja poduzetnika u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstvenika i predstavnika lokalne samouprave o prošlogodišnjem SAPARD natječaju i uvjetima prijave na drugi krug natječaja, otvoren do kraja srpnja 2007. godine.  


"Nismo iznenađeni malim brojem prijava za korištenje sredstava iz SAPARD programa jer smo iz iskustava drugih zemalja, koje su već koristile taj program, vidjeli da je slično bilo i kod njih", rekao je Jakša Petrić napominjući kako je na prvom natječaju za SAPARD sredstva zaprimljena 51 prijava od kojih je, međutim, SAPARD agencija prihvatila tek pet, s čijim nositeljima su zaključeni ugovori u ukupnom iznosu 25 milijuna kuna. 


Petrić je  naveo kako je najveći broj prijava (52,9 posto) odbačen jer nisu bile kompletne i pravodobno podnesene, dok je 37,2 posto prijava odbijeno nakon analize poslovnog plana. Rekao je kako očekuje da će broj prihvaćenih prijava, nakon zatvaranja drugog natječaja SAPARD-a, biti znatno veći jer su, kako je rekao, ublaženi dosadašnji kriteriji koje su korisnici morali zadovoljiti da bi dobili sredstva iz SAPARD-a.


Dodao je da  kriteriji za IPARD, koji će zamijeniti SAPARD program, ne bi trebali za krajnjeg korisnika biti zahtjevniji od SAPARD programa. 


Konferenciju, koja završava poslijepodne, organizirali su HUP-Centar za europske pretpristupne programe (CEPP), Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) i Erste & Steiermarkische Bank d.d. pod pokroviteljstvom Vukovarsko-srijemske županije. 


Hina