naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU neće sniziti kriterije za ulazak u eurozonu

Europska unija ne može riskirati ublažavanje kriterija za priključivanje eurozoni jer bi njihovo ublažavanje moglo negativno utjecati na potencijalne buduće članice. 


Povjerenik Europske komisije za ekonomsku i monetarnu politiku Joaquín Almunia izjavio je tijekom posjeta Estoniji u srijedu 23. svibnja kako zemlji koja se ozbiljno priprema za pristup eurozoni, članstvo donosi prednosti. Ako pak njezino gospodarstvo nije dobro pripremljeno, posljedice pristupa eurozoni bit će negativne, kao što se može vidjeti u nekim sadašnjim članicama monetarne unije, naglasio je Almunia. 


Estonija i Litva su prošle godine odgodile planove o usvajanju eura zbog stope inflacije koja je bila malo iznad granice koju dopuštaju pravila EU-a. Ove baltičke zemlje trebale su uvesti jedinstvenu europsku valutu ove godine, međutim, u tome je kao prva 'nova' članica Europske unije uspjela samo Slovenija. 


Estonija je povukla svoj zahtjev kad je postalo očito da neće zadovoljiti prag koji je postavljen paktom o stabilnosti. Zahtjev Litve odbili su i Europska komisija i Europska centralna banka u Frankfurtu. 


U listopadu prošle godine Litva je kritizirala nesklonost EU-a da ublaži uvjet vezan za inflaciju, tvrdeći da će njegova nepopustljivost rezultirati višegodišnjom odgodom pristupa nekadašnjih komunističkih zemalja koje bilježe visoke stope gospodarskog rasta. 


Kriteriji za usvajanje eura uključuju maksimalnu prosječnu godišnju stopu inflacije u visini prosječne vrijednosti tri najniže stope inflacije u EU, uvećane za 1,5 postotna boda. Godišnja je stopa inflacije u Estoniji u travnju 5,5 posto dok je prosječna vrijednost za cijelu Uniju u ožujku bila ispod tri posto.  


Estonija nije objavila novi datum pristupa eurozoni ali je naznačila da bi mogla biti spremna za pristupanje do 2011. godine. 


 


Više o tome:

EUobserver: No changes to euro criteria, Almunia signals to hopefuls