naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Putin zatražio od zemalja EU da igraju po pravilima

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je zemlje istočne i srednje Europe u Europskoj uniji da se pridržavaju 'pravila igre' kako bi se smanjile rastuće napetosti u odnosima EU-a i Moskve. 


Kremaljski je čelnik u sukobu s Europskom unijom po pitanju Kosova, odnosa s nekim moskovskim bivšim komunističkim susjedima te pristupa europskih kompanija ruskom energetskom sektoru. Također se protivi američkom planu proturaketne obrane, čiji će neki dijelovi biti locirani u Poljskoj i Češkoj.


"Da, u našoj suradnji postoje problemi i sporna pitanja, no pokušavamo ih zajedno razriješiti. To je savršeno normalno. Obujam naše suradnje raste", kazao je Putin u četvrtak na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s luksemburškim premijerom Jean-Claudeom Junckerom. 


"Nažalost, neke su zemlje svoje bilateralne probleme s Rusijom prenijele na europsku razinu. Oni u srednjoj i istočnoj Europi trebali bi poštivati uobičajena pravila", dodao je. 


Putinov je sedmosatni boravak u Luxembourgu bio obilježen službenim potpisivanjem zajedničkog ulaganja u elektroenergetskom sektoru između ruskog plinskog diva Gazproma i Sotega, luksemburškog glavnog dobavljača plina i struje, kao i rusko-luksemburškim sporazumom o suradnji u bankarskom sektoru. Uvoz ruskih energenata ključan je za europsko gospodarstvo.


Hina