naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU postaje motor svjetske ekonomije

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvitak (OECD) objavila je kako će Europska unija u 2007. godini istisnuti Ameriku s mjesta vodećeg gospodarstva u poticanju globalnog rasta. Rast europske ekonomije posljedica je njemačkog gospodarskog oporavka.


U izvješću objavljenom u četvrtak 24. svibnja OECD predviđa rast američkog gospodarstva za 2,5 posto u drugom tromjesečju, a u trećem za 2,3 posto, što je manje od ranije prognoziranih 2,7 i 2,8 posto. Stopa rasta u 13 zemalja članica eurozone u drugom će tromjesečju doseći razinu od 2,6 posto, te 2,5 posto u trećem, u usporedbi s 2,2 posto i 2,3 posto prognoziranih u studenome. 


Prošle godine zemlje članice eurozone zaostale su za SAD-om 0.5 postotnih bodova. 


Glavni ekonomist OECD-a Jean-Philippe Cotis u svojem predgovoru OECD-ovim polugodišnjim svjetskim gospodarskim prognozama ocjenjuje kako Europa preuzima vodstvo od Amerike, čemu doprinosi snažan oporavak njemačke i talijanske ekonomije.


Sjedinjene Države su pritisnute problemima na tržištu nekretnina koje s druge strane Atlantika doživljava visoke stope rasta. Ekonomski rast u Europi potaknut je i većom korporativnom potrošnjom, jačanjem izvoza te padom nezaposlenosti s 7.8 na 7.1 posto. 


U čitavoj 2007. OECD očekuje rast gospodarstva eurozone za 2,7 posto, SAD-a za 2,1 posto, te Japana za 2,4 posto. U 2008. se očekuje oporavak američkog gospodarstva. 


Ukupan gospodarski rast 30 zemalja članica OECD-a trebao bi iznositi 2,7 posto i u 2007. i u 2008. godini, u usporedbi s prošlogodišnjih 3,2 posto. Inflacija bi u ovoj godini trebala doseći 2,1 posto, te 2,0 posto u 2008. Usporedbe radi, u 2006. je iznosila 2,2 posto. Očekuje se pad nezaposlenosti s 5,9 posto u prošloj godini na 5,6 posto u 2007. te 5,5 posto u 2008.


Veliki potencijalni rizik ostvarenju takve pozitivne prognoze predstavljaju tržišta nekretnina, upozorava međutim OECD, budući je udjel tog tržišta u ukupnom rastu dosegnuo 10-godišnju najvišu razinu u polovini zemalja članica te organizacije te se čini spreman za korekcije cijena. 


Prema ocjeni OECD-a, oporavak europske ekonomije mogao bi poduprijeti političke projekte Europske unije, poput donošenja novog ugovora EU-a. Analitičari ističu kako je stagnacija nekih europskih ekonomija tijekom prošlih godina doprinijela porastu euroskepticizma.


Kao prijetnje europskoj ekonomiji OECD ističe stopu nezaposlenosti koja je i dalje znatno viša nego u Americi te starenje europskog stanovnoištva koje sve više opterećuje proračune europskih zemalja.  


 


Više o tome:

EUobserver: Eurozone outracing US on economic growth