naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europski institut za rodnu jednakost

Vladimír Spidla, povjerenik Europske komisije za zapošljavanje, socijalna pitanja i jednake mogućnosti, najavio je uspostavu novog Europskog instituta za rodnu jednakost. Cilj je Instituta poduprijeti djelovanje institucija EU i država članica u promicanju jednakosti između žena i muškaraca te borbi protiv spolne diskriminacije.

Europsko je vijeće u lipnju 2004. zatražilo osnivanje Instituta koji bi s radom trebao započeti godinu dana nakon usvajanja uredbe o njegovoj uspostavi. Komisija će osigurati financiranje Instituta, a predloženi proračun za razdoblje od 2007.-2013. iznosi 52,5 milijuna eura.

Institut za rodnu jednakost poticat će istraživačku djelatnost i razmjenu iskustava u području rodne jednakosti kroz organizaciju konferencija, seminara i javnih kampanja te poticanjem susreta i suradnje stručnjaka i donositelja odluka. Ne manje važan zadatak Instituta bit će razvijanje mjera za primjenu rodne jednakosti u svim politikama Zajednice. Institut će prikupljati, analizirati i diseminirati podatke koji će služiti institucijama koje donose odluke u Bruxellesu i u državma članicama, a u njegovu će sklopu djelovati knjižnica i dokumentacijski centar otvoreni javnosti.

Više o tome: