naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europski ministri o idealnom europskom gradu

Povelja o održivim europskim gradovima koju su europski ministri usvojili 24. svibnja u Leipzigu stvara temelje nove integrirane urbane politike u Europi kojoj je cilj suočavanje s izazovima socijalne isključenosti, strukturnih promjena, starenja stanovništva, klimatskih promjena i mobilnosti.


Europski gradovi stvaraju 75 do 85 posto europskoga BDP-a. Izgradnja visokokvalitetnog urbanog okruženja prioritet je revidirane Lisabonske strategije kako bi 'Europa postala atraktivnije mjesto za ulaganja i rad', odnosno kako bi se povećao njezin potencijal za gospodarski rast i otvaranje radnih mjesta. 


Međutim, mnogi europski gradovi trpe od prometnih gužvi, zagađenja, velike buke i socijalne isključenosti. Budući da na njih otpadaju gotovo tri četvrtine potrošnje energije, gradovi imaju veliku ulogu u borbi protiv klimatskih promjena. Europska unija nije izravno nadležna za urbana pitanja, no njezine kohezijske politike kao i sektorske politike u područjima kao što su promet, okoliš i socijalna pitanja mogu imati značajan utjecaj na gradove i njihovu sposobnost da se nose s tim izazovima. 


Iz ovih razloga EU treba integriranu politiku urbanog razvoja koja bi obuhvatila sva područja i uključila aktere na svim razinama, lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i europskoj. 


Ovom poveljom prvi je put zacrtan idealan model "europskog grada" 21. stoljeća i dogovorene zajedničke strategije politike urbanog razvoja.  Prema povelji, glavni cilj trebalo bi biti vraćanje stanovnika, aktivnosti i ulaganja u središte gradova, koji su pokretači istraživanja, inovacija i ekonomskog razvoja u Europi te zaustavljanje širenja gradova jer ono povećava promet, potrošnju energije i korištenje zemlje. 


Zemlje članice EU-a složile su se da posebnu pozornost zaslužuju siromašne četvrti jer one umanjuju privlačnost, konkurentnost, socijalnu koheziju i sigurnost u gradovima.


EU ministri pozvali su Europsku komisiju da gradove postavi u središte politika financiranja s obzirom na to da 80 posto građana Europske unije živi u gradovima, a većina europskog proračuna odlazi na poljoprivredu i kohezijske i infrastrukturne fondove za slabije razvijena područja. U strukturnim i kohezijskim fondovima za 2007.-2013. vrijednim 350 milijardi eura, 19,5 milijardi eura namijenjeno je potpori europskih gradova.  


 


Više o tome:


EurActiv: EU ministers outline 'European City' ideal