naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Predstavljen program fiskalne decentralizacije

U ponedjeljak 28. svibnja Delegacija Europske komisije u Republici Hrvatskoj i Ministarstvo financija predstavili su rezultate zajednički projekt hrvatskih i europskih institucija pod nazivom 'Fiskalna decentralizacija'. 

Projekt u trajanju od gotovo 20 mjeseci je financirala Europska unija u sklopu Programa CARDS 2002 u iznosu od preko 1.2 milijuna eura. Projekt je proveden s Ministarstvom financija i Povjerenstvom za decentralizaciju Republike Hrvatske.

Projekt je predložio novi model fiskalnog izravnavanja koji bi bio temelj novom sustavu financiranja regionalnih i lokalnih vlasti u Hrvatskoj. Predloženi sustav temelji se na ocjeni slabosti postojećeg sustava financiranja, a rukovodi se Europskom poveljom o lokalnoj samoupravi i Okvirnim programom decentralizacije koji je hrvatska Vlada usvojila 2004. godine.

Po riječima veleposlanika Europske komisije u Hrvatskoj Vincenta Degerta predloženi model proizlazi iz najbolje europske prakse. Temelji se na izračunu standardnih troškova i prihoda koji mjere resurse potrebne za pružanje adekvatne razine usluge na lokalnoj razini i sposobnost lokalne jedinice da stvori te prihode iz svojih izvora.


Šef vladine Komisije za decentralizaciju, državni tajnik Antun Palarić kazao je da je Hrvatska još uvijek centralizirana zemlja zbog brojnih stvari koje vuče iz prošlosti, ali da su posljednje dvije vlade provele niz mjera kako bi se takva situacija promijenila.


  


Više o tome:


Delegacija Europske komisije u Republici Hrvatskoj: Prema fleksibilnom sustavu financiranja lokalnih vlasti u Hrvatskoj