naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europski parlament: Borba protiv rodne diskriminacije – stanje u Turskoj

Žene u Turskoj još uvijek su izložene diskriminaciji i nasilju. Ipak, turska Vlada u potpunosti je svjesna tog problema te ga nastoji riješiti. Nalazi su to javnog saslušanja održanog u Europskom parlamentu u srijedu 16. ožujka 2005.

U otvorenoj raspravi članova Europskog parlamenta s turskim stručnjacima i ministrom za rodnu jednakost Güdal Aksitom, raspavljalo se o političkoj, kulturnoj i društvenoj ulozi žene u turskom društvu. Svi govornici složili su se da će trebati mnogo truda kako bi se suzbila u zemlji još uvijek prisutna rodna diskriminacija. Smatraju da su reforme koje predlaže Ankara ključ za iznalaženje rješenja, te je Ankara pohvaljena za nedavne promjene kaznenog zakona te nekih drugih zakonodavnih tekstova koji doprinose rodnoj jednakosti.

Saslušanje je vodio Odbor za prava žena i rodnu jednakost, na prijedlog nizozemske zastupnice Emine Bozkurt. Prema iskazima stručnjaka, prisilna vjenčanja, ubojstva iz časti te nasilje u obitelji još su uvijek snažno prisutni u mnogim turskim regijama. Diskriminacija je očita i u obrazovnom sustavu – djevojke mnogo rjeđe pohađaju školu u usporedbi s mladićima. Udio žena u radno aktivnom stanovništvu iznosi tek 27%, a žene su pretežito zaposlene u poljoprivredi i javnoj upravi.

Jedan od preduvjeta turskog približavanja Europskoj uniji je i puna provedba zaštite prava žena. Članovi Europskog parlamenta složni su da je provođenje reformi u borbi protiv rodne nejednakosti u Turkoj moguće obzirom da je i samo društvo sve svjesnije važnosti tog pitanja, čemu u prilog ide i predstavljena reformska politika turske Vlade.

Više o tome:

  • Europski parlament: Fighting gender discrimination: Turkey under the spotlight, News Report, 17. 3. 2005.