naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Međunarodni monetarni fond predstavio studije o hrvatskom gospodarstvu

Međunarodni monetarni fond predstavio je u srijedu 30. svibnja u zagrebačkom hotelu Sheraton studije 'Gospodarski rast u Hrvatskoj: mogućnosti i ograničenja' i 'Inozemni dug i bilančne ranjivosti u Hrvatskoj'. 

U studijama se ističe kako bi Hrvatska, uz postojeće politike, mogla ostvarivati stopu gospodarskog rasta od 4 do 4,5 posto, a za veće stope rasta nužan je nastavak reformi u pravosuđu, poboljšanje poslovnog okruženja i daljnje smanjenje administrativnog opterećenja, pravne nesigurnosti i korupcije. Isto tako u Hrvatskoj je potrebno smanjiti utjecaj države na gospodarstvo putem fiskalne konsolidacije i brže privatizacije. 

Analiza MMF-a o mogućnostima i ograničenjima gospodarskog rasta upozorava uz ostalo na nepovoljno poslovno okruženje, mikrorizike kao što su problemi vezani uz vlasnička prava, probleme uzrokovane veličinom države, administrativne barijere, posebice na lokalnoj razini, te korupciju.

Studija o hrvatskom inozemnom dugu upozorava na brz rast inozemnog duga koji je u proteklih šest godina porastao je za više od 25 posto BDP-a, te je na kraju 2006. godine dosegnuo oko 86 posto BDP-a. Povećanje duga bilo je uglavnom izazvano privatnom potražnjom za kreditima, međutim poduzeća i stanovništvo stvorili su velike neto obveze koje su osjetljive na promjene tečaja i kamatnih stopa.

Na prezentaciji je istaknuto kako Hrvatska prolazi slično razdoblje kao što su ga prolazile i primjerice Slovačka, Češka ili baltičke zemlje tri do četiri godine prije ulaska u EU te kako će proces pridruživanja i članstva u Uniji otvoriti nove prilike za investitore i nove šanse za tržište.  

Ureda MMF-a u Zagrebu zatvorit će se u lipnju.

 

Više o tome:

Međunarodni monetarni fond: Republic of Croatia: Selected Issues