naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
International Crisis Group protiv nastavka pregovora o SSP-u sa Srbijom

Međunarodna krizna skupina (International Crisis Group)objavila je u četvrtak 31. svibnja izvješće u kojem ne preporuča nastavak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom. ICG se također protivi davanju ustupaka Srbiji kako bi prihvatila neovisnost Kosova. 


U izvješću ICG-a se ističe kako u Europskoj uniji postoji mišljenje kako obnavljanje pregovora o Sporazumu i stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom može potaknuti proeuropske snage i smiriti nezadovoljstvo zbog gubitka Kosova. 


Europska komisija je u srijedu ocijenila da nova srbijanska vlada radi korake u dobrom smjeru u pogledu suradnje s Međunarodnim sudom u Haagu te da bi to vrlo skoro trebalo obnoviti pregovore o SSP-u. No, suprotno procjeni Komisije, ICG smatra da će se nova srbijanska vlada, okrenuti ne prema europskoj budućnosti, nego prema izolacionizmu.


ICG također vjeruje kako će Srbija i u narednim godinama biti antieuropska, proruska i zatvorena u opasni autodestruktivni nacionalizam. ICG dodaje kako Europska unija ne inzistira više na uhićenju  najvećih ratnih zločinaca kao preduvjet za obnovu pregovora o SSP-u. 


Međunarodna krizna skupina je privatna, multinacionalna organizacija koja istražuje krize u pojedinim zemljama i ključnim političkim čimbenicima preporuča mjere za njihovo uklanjanje. 


 


Više o tome:


International Crisis Group: Serbia's New Government: Turning from Europe