naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Povjerenica Komisije za regionalnu politiku Danuta Hübner u Hrvatskoj

Povjerenica Europske komisije za regionalnu politiku Danuta Hübner u službenom je posjetu Hrvatskoj 4. i 5. lipnja. U ponedjeljak navečer povjerenicu Hübner primio je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić. Povjerenica Hübner je tijekom susreta istaknula kako je i Europskoj komisiji u interesu da Hrvatska što prije postane punopravnom članicom EU-a dodajući kako je ključna pripremljenost neke zemlje za ulazak u Uniju te da pretpristupno vrijeme treba što bolje iskoristiti.

Hübner je istaknula kako je uspostava dobrog sustava javne uprave ključno je za iskorištavanje fondova EU-a te je izrazila zadovoljstvo što hrvatske regije imaju otvorene urede u Bruxellesu, dodavši kako je važna komunikacija s drugim europskim regijama, a važnu priliku vidi i u sudjelovanju na 'Otvorenim danima' europskih regija u Bruxellesu u listopadu ove godine.


Regionalna politika jedna je od najuspješnijih politika EU-a, a usmjerena na regionalne nerazmjere unutar Unije i izravno utječe na socijalni i gospodarski razvoj regija i zemalja korisnica. Raspolažući s financijskim sredstvima od preko 300 milijardi eura za razdoblje 2007.-2013., ova je politika jasan izraz solidarnosti između bogatijih i manje bogatih regija unutar EU-a. Povjerenica Hübner zadužena je i za komponentu regionalnog razvoja i prekogranične suradnje novog Instrumenta pretpristupne pomoći IPA, koji će u sljedećim godinama pomoći Hrvatskoj u pripremi za programiranje i upravljanju strukturnim i kohezijskim fondovima koji će joj biti na raspolaganju po pristupu u Europsku Uniju.

Povjerenica Hübner sastat će se i predsjednikom Vlade Ivom Sanaderom te ministricom vanjskih poslova i europskih integracija, ministrom mora, turizma, prometa i razvitka, ministrom financija, državnim tajnikom Središnjeg ureda državne uprave za razvojnu strategiju i koordinaciju fondova EU-a, te drugim visokim državnim dužnosnicima. Povjerenica će se sastati i s veleposlanicima država članica akreditiranim u Hrvatskoj.


Povjerenica Hubner će 5. lipnja biti jedan od glavnih govornika na konferenciji 'Regionalna politika EU-a – od pretpristupne pomoći do strukturnih fondova'. Konferencija će se održati u Zagrebačkoj školi za ekonomiju i menadžment, Jordanovac 110, s početkom u 11 sati. 

 

Više o tome:

  • Europska komisija: Danuta Hübner heads for Zagreb to hold talks with Croatian leaders
  • Delegacija Europska komisije u Republici Hrvatskoj: Službeni posjet povjerenice Hubner Republici Hrvatskoj
  • Europska komisija: "Croatia's path towards EU"