naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europska komisija i EIB pokrenuli novi instrument za financiranje istraživanja i inovacija

Europska komisija i Europska investicijska banka potpisali su u utorak 5. lipnja sporazum o uspostavi novog instrumenta za raspodjelu rizika pri financiranju (RSFF)radi poticanja istraživanja i inovacija u Europi. 


Ovaj novi instrument omogućit će lakše financiranje projekata u području istraživanja i inovacija. Financijska tržišta i institucije i dalje često oklijevaju financijski podržati kompanije usmjerene na istraživanja ili istraživačke projekte zbog velikog rizika.  


Instrument za raspodjelu rizika pri financiranju dio je Sedmog okvirnog programa (FP7) Europske unije i programa Europske investicijske banke za istraživanje i inovacije. U razdoblju od 2007. do 2013. godine Europska komisija i Europska investicijska banka osigurat će kroz ovaj instrument dvije milijarde eura za istraživačke i inovacijske projekte.


Janez Potočnik, povjerenik Europske komisije za znanost i istraživanje, rekao je kako Europa treba pronaći načine da potakne ulaganja u istraživanja, posebice iz privatnih kompanija te kako je RSFF predstavlja novu ideju u sklopu Sedmog okvirnog programa EU-a za istraživanja, koji će kroz suradnju s Europskom investicijskom bankom pokrenuti nova ulaganja u istraživanja, razvoj i inovacije u Europi. 


Cilj Europske unije je postići investiranje tri posto BDP-ja u istraživanje, za što je potrebno potaknuti privatni sektor na ulaganja u te aktivnosti. 


 


Više o tome:

Europska komisija: European Commission and EIB launch new instrument to finance research and innovation