naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Otvorena prva dionica brze transeuropske željezničke veze

U nedjelju 10. lipnja pušteno je u promet prvih 300 kilometara brze istočnoeuropske željezničke veze koja će do 2015. godine povezati istok i zapad Europe. Putnici su u nedjelju putovali od Pariza do Baudrecourta na istoku Francuske brzinom od 320 km na sat. 


Europska unija je s 241 milijun eura financirala uspostavu prvih 300 kilometara brze željezničke mreže. Ona će skratiti dužinu putovanja do Strasbourga na 2 sata i 20 minuta, umjesto dosadašnjih 4 sata, do Frankfurta će se putovati 3 sata i 45 minuta umjesto šest sati, a do Basela 3 sata i 20 minuta umjesto četiri sata i 35 minuta.  


Tako će francuski TGV prometovati i u Njemačkoj na liniji Pariz- München, dok će njemački sustav brzih vlakova ICE prometovati u Francuskoj između Frankfurta i Pariza. 


Povjerenik Europske komisija za promet Jacques Barrot izjavio je kako otvaranje prvog dijela europske željezničke veze duge 1500 kilometara predstavlja važan dan u povijesti europskih željeznica. Barrot je naglasio kako je ova inovativna željeznička mreža, najbrža na svijetu, opipljiv znak napretka koje europske integracije mogu donijeti građanima u njihovom svakodnevnom životu. 


Na ovoj liniji koja će značajno skratiti dužinu putovanja i koja već povezuje Francusku, Njemačku, Švicarsku i Luksemburg, očekuje se 11 milijuna putnika godišnje. 

 

Više o tome:

Europska komisija: Bringing Europeans together at high speed: the first section of the East European High-Speed Line opens to passengers