naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Najava Hrvatska
Regionalni forum: 'Učinci pristupanja Europskoj uniji u području zaštite okoliša'

U četvrtak 14. lipnja 2007. s početkom u 10:00 sati na Ekonomskom fakultetu u Splitu, Matice hrvatske 31 (svečani amfiteatar - aneks fakulteta, prizemlje), održati će se europski regionalni forum “Učinci pristupanja Europskoj uniji u području zaštite okoliša: Hrvatska očekivanja i irska iskustva”.

 Forum koji organiziraju Institut za međunarodne odnose (IMO) iz Zagreba i Ekonomski fakultet iz Splita predstavlja drugi od ukupno tri regionalna foruma u sklopu projekta “EU IMPACT – Akademska mreža za komuniciranje integracijskih učinaka u Hrvatskoj” koji se provodi u okviru programa PHARE 2005.  

Glavni je cilj foruma u Splitu pokrenuti raspravu o očekivanim učincima pristupanja Hrvatske u EU u području zaštite okoliša, imajući u vidu iskustva Irske kao države članice. Programom foruma biti će obuhvaćena problematika institucionalnih promjena, te očekivane promjene u nekim specifičnim područjima zaštite okoliša (industrijsko zagađenje, zaštita vode i upravljanje otpadom).

Težište rasprave biti će stavljeno na fiskalne, administrativne i političke izazove harmonizacije s europskim okolišnim acquis-om. Razmatranje irskih iskustava kao i iskustava novih država članica otvoriti će prostor za razmjenu znanja i diskusiju o mogućnostima Hrvatske da u ovom području ispuni ciljeve Lisabonske strategije EU.

Više o tome: