naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Austrija i Slovačka pristupile klubu za socijalnu Europu

Austrija i Slovačka pridružile su se neformalnoj skupini zemalja članica Europske unije koje promiču socijalnu Europu i stvaranje ravnoteže između ekonomskog liberalizma i socijalnih prava.  

Grupa, koja trenutno broji 11 članica, osnovana je u veljači ove godine u Parizu potpisivanjem deklaracije na dvije stranice u kojoj se traži da Europska unija bude više od unutarnjeg tržišta. Članice kluba su Austrija, Belgija, Bugarska, Cipar, Francuska, Grčka, Italija, Luksemburg, Mađarska, Slovačka i Španjolska.

Na marginama zadnjeg sastanka ministara za zapošljavanje i socijalna pitanja održanog krajem svibnja u Bruxellesu, održan je sastanak ove skupine radi definiranja socijalnih prioriteta u Europskoj uniji.  

Klub za socijalnu Europu usredotočit će na diskusiju o 'flexicurityju', koja će se ove jeseni voditi u Europskoj uniji, te na pitanje socijalnih usluga. 'Flexicurity' je model tržišta rada koji kombinira mogućnost lakšeg zapošljavanja odnosno davanja otkaza sa visokim naknadama za nezaposlene. Ovaj model u Uniji trenutno koriste Danska, Finska i Nizozemska. 

U deklaraciji ove skupine zemalja koju je podupro i povjerenik Europske komisije zapošljavanje, socijalna pitanja i jednake mogućnosti Vladimir Špidla ističe se kako EU ne smije biti samo zona slobodne trgovine, već mora svojim građanima osigurati visoku razinu socijalnih prava. 

 

Više o tome:

EUobserver: Austria and Slovakia join club for a social EU