naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Kina za dvije godine sustiže EU po ulaganjima u istraživanje i razvoj

Kina je na svega dvije godine od dostizanja Europske unije po razini ulaganja u istraživanja i razvoj, upozorava se u istraživanju Europske komisije. 


Predstavljajući upozorenje u dokumentu Europske komisije o znanosti i inovacijama u EU, Janez Potočnik, europski povjerenik za znanost i istraživanje, kazao je kako državni i privatni sektor moraju zajednički raditi na podizanju razine ulaganja. 


Kako navodi Komisija u svojem izvješću, Kina, Japan i Južna Koreja osjetno su povećali udio u svojim bruto domaćim proizvodima (BDP) namijenjen ulaganjima u istraživanja i razvoj, dok EU od sredine 1990-ih nije povećao svoja ulaganja u istraživanja. 


Najnoviji podaci, za 2005., pokazuju da je EU utrošila 1,84 posto BDP-a na istraživanja i razvoj, osjetno manje u usporedbi sa Sjedinjenim Državama i Južnom Korejom. Japan predvodi međunarodnim ulaganjima, s 3,18 posto BDP-a utrošenog za te namjene. 


Usporedbe radi, kineski postotak iznosio je 1,34 posto u 2005., ali raste brzo te se procjenjuje da će dostići EU do 2009. Za Kinu se također predviđa da će tijekom nadolazećih godina prestići EU i SAD u izvozu visokotehnoloških proizvoda. 


Nadalje, u svome istraživanju Komisija ističe nužnost nastavljenih nastojanja zemalja članica na iznalaženju načina povećanja ulaganja u istraživanja i razvoj, smatrajući ih ključnima za gospodarski rast i konkurentnost EU.(Hina)


  


Više o tome:

  • Europska komisija: Low business R&D a major threat to the European knowledge-based economy
  • Financial Times: China closes in on Europe’s R&D spending