naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Potpisan pristup 7. okvirnom programu (FP7)

Hrvatski ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac potpisao je u srijedu, 13. lipnja 2007. u Bruxelles pristup Hrvatske 7. Okvirnom programu, glavnom instrumentu Europske unije za financiranje znanosti i istraživanja.

Pristup 7. Okvirnom programu potpisali su i Makedonski ministar znanosti i obrazovanja Sulejman Rushiti i Srbijanska ministrica znanosti Ana Pesikan.

Pristup 7. okvirni program zemljama potpisnicama daje pridruženi status i jednaku mogućnost sudjelovanja u istraživačkim programima kao i zemljama članicama.

"Zadovoljstvo mi je što su vrata europskog i istraživačkog prostora širom otvorena za zemlje zapadnog Balkana", rekao je povjerenik za znanost i istraživanje Janez Potočnik, koji je u ime Komisije potpisao Memorandum o razumijevanju.

Europska unija je za 7. Okvirni program za razdoblje 2007.-2013. namijenila više od 50 milijardi eura.

Hrvatska je zajedno s Turskom već sudjelovala i u prethodnom 6. Okvirnom programu. Ministar Primorac je istaknuo zadovoljstvo kapacitetom koji je Hrvatska pokazala jer je iz 6. Okvirnog programa povukla tri puta više sredstava nego što je uplatila.

Potpisivanjem 7. Okvirnog programa hrvatskim se znanstvenicima, znanstvenim institucijama te malim i srednjim poduzećima jamči nastavak pristupa svim relevantnim programima obuhvaćenim tim okvirom. Jedna od prednosti programa jest u tome što potiče potencijalne korisnike na razvitak međunarodne suradnje budući je namijenjen isključivo zajedničkim projektima koji obuhvaćaju partnere iz najmanje dvije države potpisnice.

Novac koji dolazi iz 7. Okvirnog programa jednim dijelom je upravo namijenjen razvoju novih tehnologija i inovacija, bez čega gospodarstvo ne može rasti.

Sve zemlje potpisnice Memoranduma o razumijevanju mogu se prijaviti na postojeće natječaje koji su otvoreni od 1. siječnja 2007.

Crna Gora moći će pristupiti FP7 programu kada se potpiše ugovor o stabilizaciji i pridruživanju. Bosna i Hercegovina i Albanija očekuju da će se u bliskoj  budućnosti pridružiti.

 

Više o tome:

  • Rapid: 3 Western Balkans countries and Turkey join EU research programme
  • Europska komisija: Istraživanje: International cooperation
  • CORDIS: FP7