naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Dalić predstavila makroekonomsku politiku Američkoj gospodarskoj komori

Državna tajnica Središnjeg državnog ureda za razvojnu strategiju i koordinaciju fondova EU-a Martina Dalić predstavila je 13. lipnja Američkoj gospodarskoj komori hrvatsku razvojnu politiku.

Riječ je o makroekonomskoj politici s posebnim naglaskom na poreznom sustavu i financijama. Reforma na tim područjima potrebna je zbog vanjskog duga, povećanih državnih izdataka u bruto domaćem proizvodu, zbog spore i neučinkovite administracije i visokog deficita, slabog izvoza i povećanog uvoza te nezaposlenosti.

Rješenje tih problema Dalić vidi u usmjeravanju ekonomske politike ka ostvarivanju fiskalne stabilizacije. Fiskalna politika može utjecati na vanjski dug tako da se inzistira na smanjenju potrošnje i deficita ili da se oporezuje inozemni dug, unatoč problemima, Hrvatska na svom putu u EU bilježi dobar gospodarski rast te provodi reformu javne uprave.

Američka gospodarska komora u Hrvatskoj je neprofitna, nevladina, dobrovoljna organizacija kojoj je cilj promicanje suradnje i prijateljstva između SAD i Hrvatske kroz trgovinu, investicije i gospodarski razvoj, a u Hrvatskoj okuplja oko 200 članova.

 Hina