naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
EU sufinancira uspostavu prve lokalne energetske agencije u Hrvatskoj

Međimurska županija uskoro će dobiti lokalnu energetsku agenciju, prvu takve vrste u Hrvatskoj, za čije osnivanje se očekuje da će Europska Unija izdvojiti 150.000 eura, doznaje se iz Regionalne razvojne agencije Međimurje, Redea.


U sklopu programa Europske Unije "Inteligentna energija u Europi" (IEE) nedavno je odobren projekt osnivanja Međimurske energetske agencije, ukupne vrijednosti 300.000 eura. Očekujemo da ćemo iz EU-a za tu svrhu dobiti oko 150.000 eura bespovratnih sredstava, kazao je Matija Derk, direktor agencije Redea koja je pripremila projekt za potrebe Međimurske županije. 


Agencija će imati zadatak pripremiti energetski akcijski plan za županiju, jačati svijest građana o energetskoj učinkovitosti te pomagati u pripremi projekata vezanih uz obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost.


Prije podnošenja projektne prijave za dobivanje financijske pomoći iz EEI Redea je prvo morala osigurati podršku Međimurske županije kao prijavitelja projekta, budući da su uvjeti natječaja nalagali da prijavitelj bude jedna od javnih institucija koja pokriva više od 100.000 stanovnika. Slijedilo je pronalaženje partnera iz europskih zemalja, te partnera na nacionalnoj i lokalnoj razini. 


Projekt Međimurske energetske agencije prijavljen je na natječaj u sklopu konzorcija kojeg čine tri partnera. Pritom je španjolski grad Lleida glavni koordinator, a uz Međimursku županiju partner u prijavi bio je i francuski Montpellier.


"Projekt je već ušao u fazu pregovaranja i definiranja konačnog proračuna, nakon čega slijedi potpisivanje financijskog sporazuma", rekao je Derk.


Tim projektom Međimurje snažnije istupa prema fondovima EU kroz jačanje kapaciteta i administrativnih sposobnosti za rad na području obnovljivih izvora energije. Njegova krajnja svrha je stvaranje jezgre stručnjaka koji će raditi na projektima vezanim uz energetska pitanja.  


Inače, regionalne i lokalne energetske agencije u EU osnivaju se radi potpore prelasku na održive energetske sustave. Trenutno u Europi postoji oko 380 regionalnih i lokalnih energetskih agencija. Ukupna sredstva na raspolaganju u sklopu IEE programa u 2007. iznose 52 milijuna eura, od čega je tri milijuna eura bilo za osnivanje novih lokalnih i regionalnih energetskih agencija. Projekti u sklopu IEE sufinanciraju se do maksimalno 75 posto vrijednosti.


Hina