naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Odbor EP-a podupro prijedlog o liberalizaciji tržišta poštanskih usluga

Odbor za promet Europskog parlamenta usvojio je bez rasprave kompromisan prijedlog posebnog izvjestitelja Markusa Febera kojim bi se potpuna liberalizacija tržišta poštanskih usluga u Europskoj uniji odgodila za dvije godine, do 1. siječnja 2011.


Zagovornici odgode upozorili su da pojedinim dijelovima EU treba više vremena za stvaranje stabilnog regulatornog okvira koji će osigurati isporuku poštanskih pošiljki u cijelom EU uz prihvatljive troškove. Osim toga, operateri trebaju vremena kako bi se prilagodili novim uvjetima na tržištu, ističu oni. 


Europska komisija predložila je kao krajnji rok za liberalizaciju 1. siječnja 2009. a Ferber je predložio odgodu kako bi prijedlog liberalizacije ipak prošao. Prvo čitanje prijedloga direktive o liberalizaciji zakazano je u EP tek sredinom srpnja.


Potpuna liberalizacija tržišta poštanskih usluga podrazumijeva da će privatni operateri ubuduće moći klijentima dostavljati i pisma lakša od 50 grama. Dosada su mogli dostavljati tek pisma teža od 50 grama. 


Za nove članice i one smještene na rubu EU, poput Grčke i Portugala, rok bi trebao biti pomaknut za dodatne dvije godine, do početka 2013. Ta će se tema naći i na ovotjednom samitu EU u Bruxellesu nakon što ministri prometa članica EU nisu uspjeli postići dogovor o datumu liberalizacije. 


Iz nacrta zaključaka samita proizlazi da ni šefovi država i vlada neće navesti ciljani datum potpune liberalizacije tržišta poštanskih usluga u EU već će samo izraziti zadovoljstvo postignutim napretkom u pregovorima i pozvati za zaključivanje tog pitanja "u odgovarajućem roku". 


Odbor je zaključio da se pisma trebaju dostavljati i prikupljati najmanje jednom dnevno, i to pet dana u tjednu, na teritoriju cijelog EU. Ta "univerzalna usluga" mora ostati sačuvana, zaključili su članovi odbora.  


Ako se pružanje te usluge pokaže neprofitabilnim za privatne operatere, odbor predlaže mogućnost osnivanja kompenzacijskih fondova na razini članica koji bi se financirali uplatama operatera i/ili korisničkim pristojbama. Alternativno rješenje predviđa da obvezu financiranja univerzalne usluge preuzmu članice koje bi same odlučivale o tome koji će model financiranja preuzeti. 


Kako bi se spriječilo kršenje načela tržišnog natjecanja, odbor sugerira da se operaterima iz članica koje sufinanciraju univerzalnu uslugu privremeno onemogući poslovanje u zemljama u kojima je tržište poštanskih usluga u cijelosti liberalizirano, poput Švedske, Njemačke, Finske, Nizozemske i Velike Britanije.(Hina)


 

Više o tome:

  • Europski parlament: Postal services should be opened up to competition by 2011, subject to strict conditions
  • EUobserver: MEPs vote to end EU postal monopolies in 2011