naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europski parlament za financiranje Galilea iz proračuna EU-a

Europski parlament pozvao je ovoga tjedna na plenarnoj sjednici u Strasbourgu da se europski sustav satelitske navigacije Galileo u cijelosti financira iz europskog proračuna, dok većina zemalja članica želi da se 2,4 milijardi eura koje nedostaju izdvoji iz drugih programa EU-a. 


Prema nekim procjenama, za postavljanje 30 satelita u orbitu potrebno je oko 3,4 milijardi eura, a europski proračun za 2007.-2013. u te svrhe za sada predviđa samo milijardu.  


U rezoluciji o financiranju Galilea, Parlament upozorava da će se "usprotiviti svakom rješenju koje bi kombiniralo financiranje Galilea sredstvima Zajednice i zemalja članica".  


Glasnogovornik Europskog parlamenta objasnio je da europski zastupnici ne žele da dođe do situacije da neke zemlje članice plaćaju više od drugih i na osnovi toga traže proporcionalan povrat uloženog. 


"Rezolucija Europskog parlamenta nije pravno obvezujuća, no druge institucije morat će je uzeti u obzir jer Parlament ima pravo suodlučivanja o proračunu, a njegov pristanak potreban je i za deblokiranje milijarde eura trenutačno predviđene za Galileo", rekao je jedan europski diplomat. 


"Ipak, malo je vjerojatno da će Financijska perspektiva biti ponovno otvorena za pregovore. Većina u Vijeću EU-a to ne želi. Novac moramo pronaći u stavki 1A, odnosno izdvojiti ga iz sredstava predviđenih za transeuropske mreže (TEN), 7. Okvirni program (FP7) i strukturne programe ili planiranog viška", dodao je. 


Europski ministri financija financiranje Galilea razmotrit će na sastanku 10. srpnja. Konačna odluka bit će donesena na jesen.(Hina)