naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU iz proračuna namijenio 308.7 milijuna eura za EIT od 2008.-2013.

Europska unija našla se u ponedjeljak 25. lipnja korak bliže uspostavi Europskog instituta za tehnologiju (EIT), dogovorivši se da će iz europskog proračuna za razdoblje od 2008.-2013. usmjeriti 308.7 milijuna eura za taj projekt koji bi trebao biti europski odgovor na prestižni američki Massachusetts Institute of Technology. 


Zemlje članice dogovorile su u Luksemburgu da bi novac trebao pokriti troškove upravne strukture EIT-a, te troškove koordiniranja i okupljanja ljudi uključenih u prva dva od tri istraživačka odjela.


"To je vrlo važan korak naprijed", ocijenio je predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso. 


"Jačanjem kapaciteta kojima bi Europa trebala premostiti inovacijski jaz koji postoji s njezinim najvećim konkurentima, EIT bi trebao pomoći da se stvori Europa rezultata", dodao je. 


Novcu iz europskog proračuna bit će kroz isto razdoblje dodano daljnjih 2.1 milijardi eura, koji bi trebali doći iz drugih javnih i privatnih izvora. 


Europski institut za tehnologiju predmet je čestih kritika kojima se tvrdi da je to skup istraživački projekt kojim se ne rješava glavni problem europskog istraživanja, nedostatak novca. 


Ako Europski parlament da svoje zeleno svjetlo kasnije ove godine, EIT bi trebao početi djelovati sljedeće godine.

Budimpešta, Beč i jugozapadni poljski grad Wroclaw glavni su kandidati za administrativno središte EIT-a.


Hina