naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
"Flexicurity" najbolji odgovor na izazove globalizacije

Europska komisija priopćila je u srijedu 27. lipnja da je tzv. "flexicurity" pristup, koji kombinira fleksibilno radno zakonodavstvo i socijalnu sigurnost, najbolji odgovor za izazove u globaliziranom svijetu. 


Komisija je predstavila izvješće u kojem predlaže zemljama članicama utvrđivanje zajedničkih načela "flexicuritya" s ciljem stvaranja većeg broja kvalitetnih radnih mjesta, ali se ne zauzima za neki jedinstveni model, zbog različitih tradicija i okolnosti diljem EU-a.


Naziv "flexicurity" kombinacija je dviju engleskih riječi, flexibility (fleksibilnost) i security (sigurnost). 


"'Flexicurity' predstavlja najbolji način koji europskim građanima jamči sigurnost u zapošljavanju, omogućavajući im da pronađu posao u svakoj etapi njihova radnog vijeka u gospodarskom okruženju koje se brzo mijenja", rekao je povjerenik za zapošljavanje i socijalna pitanja Vladimir Špidla.


Temeljna značajka "flexicuritya" jest da se ne štiti radno mjesto, nego osoba. To poslodavcima omogućava da bez većih poteškoća otpuste ili zaposle novog radnika, a pritom otpušteni radnik ima sigurnost, budući da ima izdašne naknade za vrijeme kada je bez posla, kao i mogućnosti doškolovanja i promjene profesije. Takav pristup najviše je zaživio u skandinavskim zemljama.


Komisija navodi primjer da se u zemljama koje imaju visoku razinu zaštite radnih mjesta pojavio fenomen da poslodavci sve više pribjegavaju sklapanju radnih ugovora na određeno vrijeme, što dovodi do stvaranja dviju vrsta radnika - onih koji su jako zaštićeni, te ostalih, koji nemaju gotovo nikakvu sigurnost. 


Komisija želi potaknuti raspravu o tom pitanju među europskim institucijama i zemljama članicama, te socijalnim partnerima kako bi se do kraja ove godine na summitu EU-a mogla usvojiti zajednička načela "flexicuritya".(Hina)


 


Više o tome:

Europska komisija: Flexicurity: getting more people into good jobs