naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europska komisija objavila izvješća o Bugarskoj i Rumunjskoj

Europska komisija objavila je u srijedu 27. lipnja izvješća o Bugarskoj i Rumunjskoj u kojima je ocijenila napredak ove dvije istočnoeuropske zemlju nakon pristupanja Europskoj uniji u siječnju. Komisija je ocijenila kako su Bugarska i Rumunjska ostvarile određeni napredak, ali je i ukazala i na potrebu daljnje implementacije preuzete europske legislative. 


Izvješća su se uglavnom usredotočila na reformu pravosuđa te borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala. Komisija je istaknula potrebu jačeg političkog angažmana i potpune implementacije preuzetih obaveza kako bi se zadovoljila mjerila koje je EK postavio prilikom priključivanja ove dvije zemlje u Uniju. 


Europska komisija ocijenila je da Bugarska i Rumunjska nisu učinile dovoljan napredak u borbi protiv korupcije odnosno kako napredak u sudskom tretmanu korupcije na visokoj razini nije dovoljan. Međutim, ističe se kako je u ovom trenutku prerano aktivirati predviđene sankcije.  


Predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso rekao je kako vlade obiju zemalja priznaju kako moraju svojim građanima i drugim zemljama članicama EU-a pokazati kako su njihove namjere za stvaranjem učinkovitog pravosuđa i ustrajavanjem u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala ozbiljne. Barroso je istaknuo kako ova izvješća pokazuju određeni napredak Bugarske i Rumunjske, ali i činjenicu kako je potreban daljini napor u usvajanju i implementaciji europske pravne stečevine.  


Povjerenik Europske komisije za pravosuđe i unutarnje poslove Franco Frattini rekao je predstavljajući izviješća kako u obje zemlje postoji dobra volja i odlučnost za provedbu reformi te je dodao da se Komisija zato odlučila ne uvoditi sankcije koje su predviđene pristupnim sporazumom u slučaju nedovoljnog napretka. Obje zemlje imat će novi rok do lipnja 2008. da poprave stvari.  


Frattini je naglasio da je korupcija na visokoj razini i dalje slaba točka, čega su svjesne obje vlade te da je premalo konkretnih rezultata dok previše optužnica čeka na konačnu sudsku odluku.  


U izvješću za Bugarsku istaknuto kako je potrebno ubrzati nastavak pravosudnih reformi i borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala. Rumunjska se također opominje zbog pravosuđa i korupcije, ali ne i zbog organiziranog kriminala. 


Bugarska i Rumunjska ušle u Europsku uniju 1. siječnja 2007. godine. U njihov pristupni sporazum ugrađeni se klauzule koje omogućavaju određene sankcije u slučaju nedovoljnog napretka, ponajviše u području pravosuđa.


Europska komisija ima obvezu svakih šest mjeseci podnositi izviješće o ispunjavanju mjerila koja su postavljena dvjema državama. U slučaju izostanka napretka u prenošenju i provedbi europskih standarda u području unutarnjeg tržišta i pravosuđa i unutarnjih poslova, predviđena je mogućnost aktiviranja zaštitnih klauzula u razdoblju od tri godine nakon ulaska u Europsku uniju.  


Komisija će krajem godine objaviti zasebno izvješće o pripremljenosti dviju zemalja za primanje regionalne pomoći i poljoprivrednih subvencija. Nedostatak u tom području može za sobom povući da ne dobiju dio predviđenog novca.


Obje zemlje obnovile su svoj pravosudni sustav i usvojile zakone u skladu s europskim zahtjevima. Međutim, promatrači kažu da su rezultati siromašni zbog oklijevanja i institucionalne neučinkovitosti . 


Većina povjerenika dala je potporu tonu izvješća i kazala da Komisija mora biti stroga kako bi održala kredibilitet europske politike proširenja, dajući istovremeno zemljama članicama ciljanu pomoć kako bi ispunile zahtjeve.


  

Više o tome:

  • Europska komisija: Bulgaria and Romania make progress but much remains to be done to tackle judicial reform and corruption
  • EUobserver: Frattini defends mild stance on Bulgaria and Romania
  • EUobserver: Bulgaria and Romania escape sanctions, but not criticism
  • EurActiv: Bulgaria and Romania rebuffed over corruption and justice reform