naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija usvojila dokument o budućoj zajedničkoj strategiji EU-a i Afrike

Europska komisija usvojila je u srijedu 27. lipnja prijedlog ključnih političkih inicijativa koje predstavljaju novi pristup u odnosima između Europske unije i Afrike i koje će biti uključene u buduću Zajedničku strategiju EU-a i Afrike. Europski će čelnici ovu zajedničku inicijativu raspraviti sa svojim afričkim partnerima, a njezino pokretanje se očekuje na drugom summitu EU-a i Afrike u prosincu u Lisabonu. 

Dvije godine nakon usvajanja strategije Europske unije za Afriku, EU i Afrika redefinirat će svoje odnose u svjetlu dubokih promjena s kojima su se suočile tijekom posljednjih nekoliko godina. Zajednička strategija naglasit će dugoročnu viziju budućnosti odnosa Europske unije i Afrike u globaliziranom svijetu. 


Povjerenik Europske komisije za razvoj i humanitarnu pomoć Louis Michel naglasio je kako je staranje strateškog partnerstva između dva kontinenta prioritet Europske unije koji će pomoći u definiranju odgovora na zajedničke izazove i razvojne potrebe Afrike.


Zajedničke inicijative koje će biti pokrenute na summitu uključuju partnerstvo na polju energetike, klimatskih promjena, migracija, demokratskog upravljanja te političke i institucionalne arhitekture. 


Afrika i EU posebno će se pozabaviti pitanjem migracija obrazovane radne snage kao što su zdravstveni radnici jer se zbog njihovog odlaska u Europu Afrika suočava s nedostatkom kvalificirane radne snage što je sada priznato kao glavna prepreka napretku prema Milenijskim ciljevima UN-a. 


Europska unija se založila da će sa zemljama Afričke unije zajednički promovirati 'cirkularnu migraciju' kako bi se pomoglo afričkim radnicima da se, nakon boravka određeno vrijeme u Europi, vrate i nađu posao u svojoj zemlji. Iako nisu objavljene nikakve formalne sugestije, spomenute su bolje veze između afričkih i europskih sveučilišta i bolnica kao jedan od načina pomoći. 


Sedam godina nakon prvog summita EU-a i Afrike u Kairu, summit u Lisabonu dovest će europsko-afričke odnose na najvišu političku razinu.  


 


Više o tome:


Europska komisija: Commission adopts a Communication on the future Joint EU-Africa Strategy