naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU održava prvi summit s Brazilom

Europska unija i Brazil sastaju se u srijedu 4. srpnja u Lisabonu na prvom ikad održanom summitu kako bi pokrenuli Strateško partnerstvo. EU, kojeg će predstavljati predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso i portugalski premijer José Socrates i Brazil, kojeg će predstavljati Inacio Lula da Silva razgovarat će o globalnim, regionalnim i bilateralnim pitanjima, zajednički strateškim interesima te o Strateškom partnerstvu, na temelju Komisijina prijedloga od 30. svibnja.


Komisija u tom prijedlogu podupire suradnju na globalnim pitanjima kao što su borba protiv siromaštva i nejednakosti, zaštiti okoliša, posebno pitanju klimatskih promjena, šuma, upravljanja vodama i bioraznolikosti, održivih izvora energije, te jačanju stabilnosti i napretka u Latinskoj Americi.


Predsjednik EK-a Barroso izjavio je kako je ovaj prvi summit povijesni korak u odnosima Europske unije s Brazilom. Strateško partnerstvo znači suočiti se kao globalni partneri i podići razinu suradnje na područjima od zajedničkog interesa. Barroso je dodao kako jačanjem suradnje s Brazilom može dovesti do promjena u globalnim raspravama o siromaštvu i klimatskim promjenama.


Strateško partnerstvo trebalo bi pojačati suradnju s Brazilom u raznim područjima, uključujući jačanje napora na stvaranju učinkovitijeg sustava Ujedinjenih naroda i promoviranja ljudski prava.


Europski i brazilski poslovni ljudi na summitu će održati prvi poslovni okrugli stol, a brazilski predsjednik da Silva će u četvrtak prvi puta posjetiti i Europsku komisiju, te sudjelovati na Međunarodnoj konferenciji o biogorivima.


Više o tome:

Europska komisija: EU holds first Summit with Brazil